• donderdag 01 December 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Yamill Wip terug in Nederlandse eredivisie

| de ware tijd | Door: Redactie

door Terence Oosterwolde

PARAMARIBO — Yamill Wip maakt zijn rentree in de Nederlandse basketbalcompetitie. Apollo Amsterdam, de oud-club van de eerder dit jaar gestopte Sergio ‘Mongo’ de Randamie, heeft dinsdag bekendgemaakt dat het de 24-jarige basketballer uit Suriname heeft ingelijfd. “We’re excited to add Yamill Wip to the selection“, werd vermeld op de socialemediakanalen van de hoofdstedelijke club.

Wip, die in Suriname voor CLD en Yellow Birds heeft gespeeld, is geen onbekende in de eredivisie van de Dutch Basketball League. Hij kwam in het seizoen 2020-2021 uit voor Feyenoord. Hoewel hij werd geplaagd door blessureleed, bemachtigde hij een plaats in het DBL

All-Rookie Team. Echter, hij verkoos ervoor daarna in Spanje te spelen.

“We zijn blij dat we hem snel in actie zullen zien”

Apollo Amsterdam schrijft vol lof over de 1,93 meter lange guard. “A perfect fit“, wordt opgetekend, waarbij wordt stilgestaan bij Wip’s vermogen om de bal te schieten, zijn strijdlust en verdiensten buiten het veld. “We zijn blij dat we hem snel in actie zullen zien.” De openingswedstrijd is al vrijdag in de eigen Apollohal. Wip staat dan tegenover zijn oude club Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball.

Na zijn periode in Suriname studeerde de basketballer aan de Lee College in Texas. Hij speelde ook voor het basketbalteam van de onderwijsinstelling. De basketballer viel in de Verenigde Staten op met zijn schoolprestaties en zijn bijdrages aan programma’s voor minderbedeelden. Wip werd zelfs uitverkoren in de Hall of Fame van zijn school.

BNXT League

Amsterdam Apollo speelde in het seizoen 2021/2022 in de nieuwe competitie, waarin ook tien Belgische teams meededen. Om die reden werd de competitie met 21 clubs omgedoopt tot de BNXT League. In de eerste fase van de competitie, waarbij de Nederlandse clubs tegen elkaar spelen en de Belgische ploegen onderling, eindigde Apollo als achtste met zeven zeges uit twintig duels. In de verliezers poule, waarin ook Belgische teams meededen – Elite Silver – pakte Amsterdam twee overwinningen in tien ontmoetingen. In de BNXT play-off werd de ploeg in twee partijen gewipt door het Belgische Okapi Aalst.

Participatie van de hoofdstedelijke club in het tweede seizoen was lange tijd onzeker, omdat de deadline van 15 mei om het vereiste budget te overleggen niet werd gehaald en de ploeg zonder licentie kwam te zitten. Een maand later werd het geld wel opgehoest, mede door het binnenhalen van twee grote sponsors, en was deelname aan het tweede seizoen verzekerd.

The Hague Royals uit Den Haag zal niet van de partij zijn, wanneer het nieuwe seizoen aanvangt. De twintig deelnemende clubs zijn Apollo Amsterdam, Aries Leeuwaarden, Basketball Academie Limburg, Den Helder Suns, Donar, Feyenoord, Heroes Den Bosch, Landstede Hammers, Yoast United en ZZ Leiden (Nederland), Antwerp Giants, Kangoeroes Mechelen, Leuven Bears, Liège Basket, Limburg United, Mons-Hainaut, Okapi Aalst, Oostende, Circus Brussels en Spirou (België).

| de ware tijd | Door: Redactie