
Winkeliers in de clinch met de koers
| de ware tijd | Door: Redactie
Tekst en beeld Arjen Stikvoort
PARAMARIBO — Winkeliers zitten met hun handen in het haar. Met de huidge fluctuerende koers is het bijna geen doen meer om alle producten steeds van een andere (hogere) prijs te voorzien. “Ik word er al moe van. Dit is al de vijfde keer in de maand. En hoeveel na deze gaan er nog komen? ” beschrijft werkneemster Sabrina van supermarkt Hongli haar gevoel. Ze ziet de klanten nog wel komen in de winkel, “want zij moeten toch ook eten?” De omzet is volgens Sabrina wel gedaald.
Klanten gaan anders te werk in de winkel. Ze denken
en overwegen alles. Manager Rabin van supermarkt Kaki aan de Tourtonnelaan pakt een pak gefrituurde frietjes voor de saoto. “Als dit pak voor de klant te duur is, gaat hij in plaats van het te kopen, zelf aardappelen aanschaffen en zelf het produkt vervaardigen. Dat is dan weer een besparing”, zegt hij.“Meer produceren en minder importeren. Mensen moeten zelfvoorzienend worden”
Suriname is een importeconomie. Dus zijn we ook afhankelijk van de produkten die uit het buitennland komen en die zijn ook vrijwel allemaal in prijs gestegen, zegt de winkelmanager. De omzetten ziet hij ook dalen. Bij lage prijzen verkoop je meer. Maar bij hoge prijzen dalen de verkoopcijfers en dus ook de omzet.
De koers is anderhalf jaar stabiel gebleven, onderschrijft hij. “Er is een grote krapte aan valuta op de markt waarmee de importen moeten worden betaald. Dat drijft de koers op en de prijzen zullen evenredig in percentage meestijgen. Het is het spel van vraag en aanbod.” De klanten kijken goed naar de produkten. Ze lezen en overwegen. Het gaat net wel of net niet hun mandje in.
Koers beteugelen
Voorzitter van de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS), Gretl Wolfram, is duidelijk in haar antwoord wat de winkeliers zouden kunnen doen met zo een oplopende koers. “Ze kunnen niet veel doen. Instabiele koers, of die nou stijgende of dalende is, het maakt het plannen moeilijk. Het enige wat ze kunnen, is overleven. En hopen dat de groothandelaren ze niet overslaan en (nog meer) rechtstreeks aan de man verkopen.” Wolfram is klip en klaar over het beteugelen van de koers. “Meer produceren en minder importeren. Mensen moeten zelfvoorzienend worden.”
| de ware tijd | Door: Redactie