• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Wij zijn ons niet bewust waarom we ons zo gedragen’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Tascha Aveloo

PARAMARIBO — In verband met de herdenking 159 jaar afschaffing van de slavernij organiseert ‘Afro on the Rise’ op 2 juli een lezing onder het thema ‘De wortel van misgunnen onder de Afro-Surinaamse samenleving’. “Wij zijn ons niet bewust waarom we ons zo gedragen en waar onze problemen vandaan komen”, stelt Theo Dameni. “Ik ben de mening toegedaan dat alleen als je de oorzaak van het probleem kent, je een gepaste oplossing kan bedenken. We zijn als Afro-gemeenschap altijd in een ‘mindere positie’. Dat heeft een oorzaak, maar we willen ook kijken naar oplossingen daarvoor.”

Volgens hem domineren de vragen ‘saide unu tan so‘ en ‘saide unu no man libi bun nanga unu srefi‘ binnen de Afro-gemeenschap. “Papa Touwtjie heeft erover gezongen. Waarom kunnen we zo moeilijk samenwerken? Waarom gunnen we elkaar geen vooruitgang?” Er moet volgens Dameni een oorzaak zijn voor de problemen van de groep. “Eén van de oorzaken, denk ik, is het niet kennen en erkennen van de eigen cultuur en godsdienst. Alle succesvolle naties en volkeren hebben het eigene behouden; de eigen waarden. Die van ons zijn nog te sterk verankerd in het denken en doen van de gewezen kolonisator. Our minds are still not free!”

Dameni meent dat onder meer het vaststellen van de eigen waarde en normen versterkend zal werken op de zelfwaarde van de zwarte man. “We moeten het eigene meer gaan waarderen en op waarde schatten. Het kan niet zo zijn dat pas als de witte man het goed vindt, dat wij het accepteren. Dat moet alvast veranderen.” De lezing wordt voorafgegaan door een optreden van de bekende marrongroep Fiamba.

Fiamba zal een optreden verzorgen vóór aanvang van de lezing. [Foto: Young Creator Photography]

| de ware tijd | Door: Redactie