• maandag 21 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wij zijn nu veel jonge mensen sterven door Covid….dat doet pijn!

Datum: | Bron: gfcnieuws.com | Door: Redactie

INGEZONDEN– Er is nu een behoorlijke toeloop wat mensen betreft die gevaccineerd willen worden.

Het waren eerst de frontliners ( ziekenhuis personeel, politie enz.), 60 plussers, daarna de mensen tussen de 40 en 60 jaar, vooral met onderliggende aandoeningen.

Ik snap dat men nu pas beseft dat het een ernstige zaak is en dat je een eventuele besmetting wil overleven.

Er is nu opgeroepen om te komen vaccineren vanaf 18+ . De vaccins die gereserveerd waren voor de mensen die de tweede prik moesten krijgen zijn ingezet voor eerste prikken.

Ik snap dat men boos c.q. teleurgesteld is dat de vaccins nu op zijn, maar het liep storm bij de verschillende vaccinatie posten. Wat natuurlijk goed is wat het besef betreft dat het vaccin bescherming biedt.

Maar we moeten ook toegeven dat we ook mensen tussen gezien hebben die qua leeftijd allang opgeroepen waren. We hebben steeds gehoord via de media hoeveel vaccins er beschikbaar waren, dus logisch dat ze een keer opraken.

Gelukkig ontvingen we gisteren weer een bezending aan in plaats van half juni en mogen we de rest binnen korte termijn tegemoet zien.

Waarom zijn de frontliners als eerste opgeroepen?

Omdat ze het grootste risico lopen om besmet te raken. Kijk bv naar de politie die een groot aantal besmettingen heeft en ook doden te betreuren heeft in het korps.

Het zorgpersoneel in de ziekenhuizen en bejaarden- en thuiszorg. Bescherming is belangrijk zodat je als hulpverlener de andere beschermd.

Waarom zijn de 60 plussers daarna opgeroepen?

1. Omdat ze qua lichaamsconditie c.q. veroudering bij een eventuele besmetting meer moeite zullen hebben om te herstellen dan een jongere persoon

2. Omdat bij een eventuele verergering van de Covid situatie in het land zoals we nu code zwart hebben als eerste de dupe zullen zijn van het bedden en personeel tekort.

De overlevingskansen zullen mede daardoor bepaald worden en een specialist staat dan voor een heel moeilijke keus als er een jongere aan bv de beademing geplaatst moet worden. Daarom heeft deze groep dus de voorkeur gehad om te vaccineren zodat we die konden beschermen.

We zien nu veel jonge mensen sterven. Dat doet pijn. Zoveel de laatste weken. Leeftijdsgenoten, anderen jonger, weer anderen ken je. Velen raken besmet en je hoopt en bid dat ze er bovenop komen, je geeft adviezen en blijft ze poweren. Het is voor velen niet meer een ver van mijn bed show. We kennen wel allemaal iemand.

De manausvariant is er nu ook bij; agressiever en dodelijker. Het treft ook super gezonde mensen met een goede conditie.

Het verloop kan mild zijn. Als je pech hebt en het virus toeslaat op je longen of bloedbeeld is het erop of eronder.

Het is een eenzame strijd zonder bezoek of omhelzing. De meesten overleven het, zij het met een soms lange revalidatie. De aanloop van het aantal erg zieken is groot. We zijn blij met de hulp uit Nederland. Samen deze grote ramp aanpakken.

Wat kunnen wij doen?

– MoHanA ( mond-neusmasker op, handen wassen en afstand houden)

– vrijwillig vaccineren. Niemand verplicht je. Maar een verstandig weloverwogen besluit nemen en afgaan op de juiste berichtgevingen over het vaccin.

– als je het besluit nog niet wil of kan nemen, houd je dan aan de regels om verdere spreiding te voorkomen. Desnoods: tan na oso. En demotiveer een andere niet die het wil nemen.

Goed om te weten

– het virus gaat niet weg

– na het vaccineren kun je nog besmet raken, het ziekteproces zal milder zijn of je merkt het niet eens.

– het vaccin is geen medicijn die het virus doodt. Je geeft je lichaam wel de mogelijkheid om een besmetting aan te kunnen en je beschermt je medemens.

– de kans om een ander te besmetten wordt kleiner.

– ga niet vaccineren als je ziek bent

– de bijwerkingen zijn normale, zoals ook bij de kindervaccins bv koorts, niet goed voelen enz. Voel je andere en heb je twijfels bel naar de betreffende nummers.

– je bent pas volledig gevaccineerd 10-14 dagen na je tweede prik.

-er zijn nu 110.000 mensen in Suriname gevaccineerd en het gaat goed met de gevaccineerde toch….??

Henriette Ons-Emanuels Fysiotherapeut

Datum: | Bron: gfcnieuws.com | Door: Redactie