
‘Wij willen de olie ook in de grond laten’
| de ware tijd | Door: Redactie
Voor de kust van Suriname ligt zoveel olie, dat het de staatskas miljarden US dollars zou kunnen opleveren. Maar moet het land, dat nu al te lijden heeft onder klimaatverandering, die nieuwe olie wel willen? Minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu spreekt van een “duivels dilemma” en dat er wel rekening mee moet worden gehouden dat er nooit een druppel olie wordt opgepompt. “De wereld kan besluiten om die olie bij ons te laten”, aldus de bewindsman in het Nederlandse actualiteitenprogramma Nieuwsuur, dat gisteravond werd uitgezonden.
door Marijn Duintjer Tebbens en Armand Snijders
Suriname zit op een berg gouden eieren
nu er voor de kust de ene na de andere grote olievondst is gedaan. Mogelijk gaat het om meer dan zes miljard vaten, waarmee Suriname in één keer behoort tot de 25 landen met de grootste olievoorraad.Maar drie jaar na de eerste van zeker vijf nieuwe olievondsten is het wachten nog steeds op groen licht voor het oppompen. Internationale oliebedrijven aarzelen of de investeringen van rond de tien miljard US dollar wel lonen: nader onderzoek heeft uitgewezen dat de olie mogelijk moeilijker te winnen is dan aanvankelijk werd gedacht.
“De grootste gillers op klimaatconferenties zijn de rijke landen die de meeste olie opkopen”
En dan is er nog het klimaat. Tot voor kort was het vanzelfsprekend dat nieuw gevonden olie ook zou worden opgepompt en verbrand. Maar is dat nog steeds het geval in tijden van klimaatverandering? Dat is ook een vraag die in Suriname zelf speelt. Immers, het land heeft nu al te lijden onder de gevolgen van de erosie van de kust.
Zeespiegelstijging
Dat komt door een complex samenspel van omstandigheden, inclusief hardere wind en veranderende zeestromen. Maar ook de zeespiegelstijging speelt een rol en het onvermogen van opeenvolgende regeringen om daartegen maatregelen te nemen. In Paramaribo staan straten daardoor steeds vaker onder water. Experts weten zeker dat dit onder meer komt door de opwarming van de aarde, die zorgt voor heviger regenval. En daar zijn de verouderde afwateringssystemen niet op berekend.
In 2021 stelde het gezaghebbende Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat de wereld per direct moest stoppen met nieuwe olie- en gasprojecten. Alleen dan zou er een kans zijn de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken. Het IEA stelde dat de CO2-uitstoot in 2050 zo op netto nul kan uitkomen. Nieuwe olie- en gaswinning zijn daar niet mee te verenigen, aldus het agentschap.
Tjong-Ahin spreekt van een “duivels dilemma”. “Aan de ene kant weet je dat het milieugevaar op ons afkomt. Aan de andere kant zoeken wij naar een doorbraak om het leven van onze mensen een beetje beter te maken.”
6,5 miljard vaten olie
In Suriname wordt al jaren op kleine schaal olie gewonnen, maar de recente vondsten voor de kust zijn van een andere orde. Een Amerikaanse bank becijferde dat het mogelijk om 6,5 miljard vaten gaat. Het aanvankelijke enthousiasme over de vondst is inmiddels wat getemperd: nader onderzoek wijst uit dat de olie minder makkelijk te winnen is.
Het Franse TotalEnergies en de Amerikaanse APA Corporation hebben hun zogeheten ‘definitieve investeringsbesluit’ (FID) in december 2022 opnieuw uitgesteld. De beslissing wordt nu op z’n vroegst in mei van dit jaar verwacht. Dat betekent dat de oliewinning niet vóór 2027 op gang zal komen en het dus nog jaren kan duren voordat de Surinaamse staatskas (via belastingen, royalty’s en deelname door staatsbedrijf Staatsolie) van de opbrengsten zal profiteren.
Van uitstel kan afstel komen
Tjong-Ahin erkent dat het een theoretisch debat is en dat er geen gesprekken gaande zijn met buitenlandse investeerders over geld voor Suriname als alternatief voor de olie-inkomsten. Hij heeft kritiek op landen die waarschuwen voor klimaatverandering, maar tegelijkertijd olie blijven gebruiken.
“De grootste gillers op klimaatconferenties zijn de rijke landen die de meeste olie opkopen. Laten we duidelijk zijn: ‘wij willen de olie ook in de grond laten’. Wij zijn geen voorstander van een situatie waarbij de uitstoot zodanig uit de hand loopt dat de wereld eraan vergaat. Maar die landen moeten meer doen.”
Volgens het IEA zijn nieuwe olieprojecten niet te rijmen met het doel om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken. En hoe langer de beslissing de olie voor de Surinaamse kust op te pompen op zich laat wachten, hoe groter de kans dat het er niet meer van komt.
Ook Tjong-Ahin denkt dat van uitstel uiteindelijk afstel komt. “Hoewel we blij zijn dat er olie is gevonden waar we wellicht van zullen profiteren, moeten we er wel rekening mee houden dat de wereld kan besluiten om die olie bij ons te laten.”
| de ware tijd | Door: Redactie