• zondag 14 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Wij kunnen met bradi kanti van onze mofo zeggen, dat wij tot de top van de regio behoren’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Marino Balsemhof

PARAMARIBO — “De prestatie betekent een heleboel voor Suriname. Dit is een bevestiging dat wij het Caribisch Gebied aan het overnemen zijn. Wij zijn er al vijf tot zes jaar mee bezig.” Dit zegt Earnie Eenig, voorzitter van de Surinaamse Bodybuilding- en Weightliftingbond (SBWB) na de bijzondere prestaties in het weekend tijdens de 49ste Centraal-Amerikaanse en Caribische bodybuilding- en fitnesskampioenschappen (CAC) en de Roger Boyce Elite Pro Classic op Barbados.

De voorzitter stelt dat Suriname trots mag zijn op de atleten, omdat het om een sterk bezet toernooi gaat. “CAC is het kampioenschap voor het Caribisch Gebied en Centraal-Amerika en bij de Roger Boyce invitational had je ook landen uit andere delen van de wereld, zoals Kenia, Nederland en Spanje . Uit de regio was het de crème de la crème.”

Randall Haakmat werd CAC-kampioen Classic Physique en Bodybuilding Junior, terwijl Eddy Wilson (bodybuilding) en Militia Galimo (welness) met de hoofdprijs vandoor gingen tijdens de Roger Boyce Elite Pro Classic. Soepe Koese en Fabian Wehl werden tweede en vijfde op het onderdeel bodybuilding, terwijl Haakmat bij zijn debuut als prof runner-up werd op het onderdeel Classic Physique. Hiermee behoort Suriname bij deze sport in één klap tot de top van het Caribisch Gebied en Midden-Amerika.

Bekendheid

Door deze prestaties krijgt Suriname veel bekendheid in de regio en de rest van de wereld. “Wij deden niet mee aan regionale wedstrijden”, zegt Eenig. Hij kent beweegredenen daarvoor niet. “Bij ons aantreden hebben wij gezegd dat het niet zo mag zijn dat er in Suriname een behoorlijk niveau is en de rest van de regio dat niet weet of ziet.”

Er is toen veel werk verzet om de bodybuilders op Barbados te krijgen wat erin heeft geresulteerd dat Suriname gelijk zijn plek heeft ingenomen. “Elk land dat deelneemt wil tot de top behoren en wij kunnen met bradi kanti van onze mofo zeggen dat wij tot de top van de regio behoren.”

Overheid en bedrijfsleven

Deze bijzondere prestaties mogen dan ook niet ongemerkt voorbij gaan, vindt Eenig. “Wij gaan zeker een persconferentie beleggen omdat de atleten de behoefte hebben om hun verhaal te delen met de gemeenschap.” De prestatie betekent een heleboel voor Suriname. “In de tijden van een heleboel onrust en van zaken die misschien iets minder goed gaan in het land, hebben sporters andermaal bewezen dat sport één van de producten is waaruit wij veel moeten halen om Suriname op een positieve manier op de kaart te zetten. Ik hoop dat de beleidsmakers zich daarvan bewust worden.”

‘De prestatie betekent een heleboel voor Suriname. Dit is een bevestiging dat wij het Caribisch Gebied aan het overnemen zijn.’

De voorzitter zegt dat omdat het vergaren van geld om de deelnemers af te vaardigen erg moeizaam verliep. Rafaël Kromokarijo, die volgens hem zeker een goede beurt zou hebben gemaakt, kon daardoor zelfs niet afreizen. “Wij hopen daarom dat wanneer de groep terugkeert haar prestatie niet wordt afgedaan met een schouderklopje en een vleesbroodje.”

Eenig vindt dat zowel de overheid als het bedrijfsleven een goed team moet hebben dat sporters die grote kans maken om Suriname op een positieve manier uit te dragen identificeert. Hij begrijpt dat de budgetten wat krap zijn, maar juist daarom moet gericht worden geïnvesteerd in sporten of sporters, van wie zij weten dat die internationaal Suriname op het podium zullen plaatsen.

Bewust beleid

Eenig noemt deze prestaties geen toevalligheid en verwijst, om dit te onderbouwen, naar wat Surinamers eerder hebben gepresteerd in onder meer Guyana en Frans-Guyana. “Het is gericht beleid van de afgelopen jaren.” Hij vertelt dat het begon toen Winston Wielson op 22 mei 2016 met zeven stemmen tegen drie als voorzitter van de SBWB werd gekozen. Eenig was in dat bestuur belast met de publiciteit.

De weg die Wielson was ingeslagen, werd daarna door Chairmè Haakmat-Konigferander vier jaar voortgezet en verbeterd. Eenig was onder haar ondervoorzitter en nam begin juni het voorzitterschap over. Haakmat-Konigferander is de moeder van Randall Haakmat.

In de afgelopen jaren lag de focus op meer internationale meetmomenten voor de Surinamers. “Lokaal hebben wij maar één meetmoment, de nationale kampioenschappen, en dat is weinig. Wij hebben toen naar oplossingen gezocht zodat de Surinaamse bodybuilders vaker in actie zouden komen”, aldus Eenig. Er werd eerst voor wedstrijden bij buurlanden gekozen, waardoor ze meerdere keren per jaar konden meedoen. Dat werd een succes.

Hij benadrukt dat er sinds de periode-Wielson duidelijke stappen zijn gezet. Het begon met Guyana en Frans-Guyana. De vleugels werden daarna naar Barbados uitgeslagen. “Wij deden het daar toen al goed. Wij hebben vervolgens Trinidad en Aruba aangedaan en nu deze competitie met daaraan gekoppeld de CAC.”

| de ware tijd | Door: Redactie