• dinsdag 23 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wie wordt schaakkampioen 2023?

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — “Ik ga alles op alles zetten in de laatste wedstrijd en hopen dat die anderen gelijk spelen of verliezen,” zegt Jason Yeung. Met nog maar een speelronde te gaan heeft hij en nog drie andere schakers een grote kans om de nieuwe landskampioen van Suriname te worden. In het VCB nationaal evenement dat zijn einde nadert zijn intussen twaalf speelronden afgewerkt.

Zondag beloofd het spannend te worden in het Denksportcentrum wanneer de schakers elkaar zullen bekampen. Yeung, Chaief Chashawa, Viresh Giasi en Pratul Panchoe staan na twaalf speelronden elk op negen punten. “Geen enkel partij

is makkelijk geweest. We hebben elkaar goed tegenstand geboden. Ik zou zeggen dat de beste speler kampioen mag worden,” vult Chashawa aan.

Imaan Kalidjo is op papier nog kanshebber. Hij bezet de vijfde plaats met acht punten en moet hopen op puntverlies van de top vier om een gooi te kunnen doen naar de titel. “Ik heb wel kans, maar het hangt af van de uitslagen van de overige spelers. Mijn plan is nu om gewoon te winnen en daarmee een psychologische druk uit te oefenen op de rest,” aldus Kalidjo.

Tot zover zijn echter Chashawa, Yeung, Giasi en Panchoe de grootste

kanshebbers om Dewperkash Gajadin op te volgen. De titelverdediger trok zich gaandeweg het toernooi vanwege privéomstandigheden noodgedwongen terug. Chashawa bezet op basis van tiebreakpunten voor nu de eerste plaats op de ranglijst van veertien schakers. Yeung, Giasi en Panchoe volgen daarachter.

Chashawa komt in de laatste speelronde uit tegen Ky-mani Wijnhard. Yeung neemt het op tegen record landskampioen Roger Matoewi, terwijl Giasi speelt tegen Frank Lo Kim Lin. Pratul Panchoe heeft in de dertiende ronde Shatish Lauran tegenover zich.

Bij de vrouwen is ook het Self Reliance vrouwenkampioenschap aan de gang. Na vijf uit negen partijen staat titelverdedigster Cahtherine Kaslan aan top met vier punten. Jongere zus Victoria Kaslan staat op de tweede plaats met 2,5 punten, evenveel als Maylee Tjong Tjin Joe die vanwege tiebreakpunten de derde plaats bezet. Alexandra Kaslan en Joelle Wijnhard hebben elk twee punten. De zesde speelronde wordt zondag afgewerkt.

| de ware tijd | Door: Redactie