• zaterdag 04 December 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wetgeving over appartementenrecht snel in orde maken

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- Van 27 tot 29 oktober wordt in Suriname een grondcongres gehouden over het appartementsrecht.

Er zal met verschillende stakeholders van gedachten gewisseld worden om wetgeving te maken voor het wonen in appartementen, zegt Winston Wilson, van de organisatie.

Een van de inleiders is econoom Jim Bousaid. Hij zegt dat vooral met het oog op de oil & gas sector en de woningnood in Suriname, dit congres noodzakelijk is.

Er zijn verschillende economische voordelen voor de samenleving als de juridische aspecten van het appartementsrecht in orde zijn.

De woningnood in Suriname is hoog en moet snel opgelost worden, zei president Chandrikapersad Santokhi eerder deze maand bij de lancering van de website waarop iedereen vanaf 21 jaar die grond zoekt.

“Wij hebben als regering beslist: laten die flatwoningen snel komen, 3 etages, 4 etages,” deelde de president mee.

Het staatshoofd voegde eraan toe dat het appartementsrecht (waardoor bewoners deels eigenaar kunnen worden van het gebouw en het gedeelte waar ze in wonen) snel in orde zal worden gemaakt. De overheid heeft een locatie op het oog waar de appartementsgebouwen moeten verrijzen.

Santokhi: “Want die wet is toentertijd in 2009 ingediend als onderdeel van een pakket van wetswijzigingen voor Burgerlijke Wetswijzigingen en Burgerlijk Wetboek. Appartementsrecht is een van die zaken. Die kunnen we snel ‘pushen’ en dat goedkeuren, zodat ook die status van appartementsrecht goed geregeld is en mensen op grond daarvan ook een titel kunnen krijgen.”

“In de stad hebben we al een stuk grond geïdentificeerd,” vervolgt Santokhi. “De vicepresident heeft de opdracht al gegeven om de juridische staat van die grond te onderzoeken. Als de status duidelijk is, kunnen we direct die bekendmaking aan de samenleving presenteren, om bedrijven te vragen of ze belangstelling hebben. Of ze bereid zijn zulke (hoge) etages, zoveel woningen te bouwen. En als we daar 1000 tot 2000 kunnen neerzetten…”.

Santokhi merkt op dat de etagewoningen ook als overgangswoningen kunnen dienen. Bijvoorbeeld voor mensen die er voorlopig gaan wonen totdat hun eigen huis in orde is.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie