• zondag 25 July 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WET IN DE MAAK OM ZWEEF-TEKI-GEDRAG NA VERKIEZINGEN TE VOORKOMEN

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Er is een transitiewet in voorbereiding die zal moeten voorkomen dat een aftredende regering tal van besluiten neemt die de inkomende regering, en daarmee de staat Suriname, in problemen brengt.

Het gaat onder andere om zelfbevoordeling van politieke loyalisten. Ook de laatste-moment-benoemingen en in dienstneming van een hoop ambtenaren zal tot het verleden moeten behoren met de transitiewet. “We zullen alle maatregelen moeten treffen dat geen enkele politieke overheid misbruik maakt van het ambtenarenkorps”, zegt president Chan Santokhi. “Niet alleen voor ambtenaren, maar ook voor tal van andere zaken moet er een goede regeling zijn voor een goede transitie naar een nieuwe regering na de verkiezing”, zegt het staatshoofd.

Bij zijn aantreden als president van Suriname, in juli vorig jaar, werd Santokhi geconfronteerd met bijna 60.000 ambtenaren, waarvan een proportioneel deel de afgelopen tien jaren in dienst is genomen door het vorig kabinet.

Van deze groep kreeg een behoorlijk deel een overheidssalaris, zonder dat zij op het werk verschenen. Anderen werden onvoldoende ingezet, omdat er geen werk voor hen is. Tegelijkertijd vorm het ambtenarenkorps een niet te dragen financiële last voor de staatskas.

Vandaar dat er ook een beleid is uitgezet voor een reeks maatregelen die onderdeel zijn van een transitieplan voor ambtenaren. Dit houdt in dat vooral de jonge groep opgeleid wordt, zodat zij uit overheidsdienst kunnen treden om zich te vestigen in de private sector. “We zullen ook bevorderen dat ambtenaren eerder met pensioen gaan, zonder dat zij in pensioenuitkering achteruitgaan. Maar wel zodat wij als Staat minder kosten hebben aan het onderhouden van tal van infrastructurele en logistieke voorzieningen op de werkplekken”, aldus de president. 

UNITEDNEWS

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie