• vrijdag 20 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Werkgroep Regulering Backtrack moet plan van aanpak realiseren

| starnieuws | Door: Redactie

De geïnstalleerde
werkgroep "Regulering Backtrack" op de werkkamer van districtscommissaris Senrita Gobardhan.

Districtscommissaris (dc) Senrita Gobardhan heeft donderdag de werkgroep 'Regulering Backtrack' geïnstalleerd. De werkgroep moet zo snel als mogelijk met een plan van aanpak komen om de backtrack-route vanuit het Corantijnstrand zo ordelijk mogelijk te laten geschieden.

De installatie komt een week nadat boothouders een petitie hadden overhandigd aan Gobardhan. In de petitie vroegen ze om regulering van de route en om deze zo spoedig mogelijk weer open te stellen. De boothouders die de route onderhouden bestaat uit twee groepen die afzonderlijk door de dc zijn gehoord. Ze hebben allen hun grieven kenbaar gemaakt.

De backtrack-route bestaat al 40 jaar en is in principe illegaal, maar wordt door beide grenslanden gedoogd. Door de Covid-19-pandemie is de route al langer dan twee jaar gesloten. Het gevolg daarvan is dat zo'n 200 huishoudens zijn ontwricht.

Boothouder Shamie, B. (48) zegt aan Starnieuws dat dagelijks ongeveer 300-400 mensen de oversteek doen van Suriname naar Guyana vice versa. Met het wegvallen van de route, zijn ook de inkomsten van de boothouders en allen die daarbij meevaren weggevallen. "Mijn gezin en nog vele anderen lijden eronder. Dit is erg zwaar voor ons".

Ook boothouder Soerin K. (51) hoopt op een spoedige openstelling van de route. "Ik hoop dat de regering zo gauw mogelijk met desnoods een noodoplossing komt zodat wij alvast kunnen varen."

De backtrack is een snellere route voor passagiers die er gebruik van maken. Er is ook sprake van een groot goederenverkeer via deze route. De legale oversteek tussen de twee buurlanden is de dagelijkse veerverbinding vanuit South Drain. Dagelijks is er een vaart. Al jaren wordt er gepoogd de backtrack route te reguleren, wat tot nog toe niet is gelukt.

In de werkgroep 'Regulering Backtrack' zitten functionarissen van de verschillende diensten waaronder de ministeries van Defensie, Volksgezondheid, Financien, Transport, Communicatie en Toerisme, Landbouw, Veeteelt en Visserij en Economische Zaken. Ook de Douane en de politie zijn vertegenwoordigd.

| starnieuws | Door: Redactie