• donderdag 25 February 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wereldleiders verwelkomen presidentschap Joe Biden

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Joe Biden en Kamala Harris zijn woensdag beëdigd tot president en vicepresident van de Verenigde Staten.

Na vier turbulente jaren onder Donald Trump, zeiden wereldleiders dat ze uitkeken naar de samenwerking met Joe Biden, de Democraat die woensdag werd beëdigd als 46e president van de VS. Kamala Harris is beëdigd tot vicepresident. Zij schrijft historie door de eerste vrouwelijke vicepresident van de VS te zijn en de eerste met een Aziatisch-Afrikaanse achtergrond.
Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, tweette zijn felicitaties voor zowel Biden als vicepresident Kamala Harris. Hij voegde eraan toe: "Het is tijd om onze overtuiging en gezond verstand terug te brengen en onze relatie tussen de EU en de VS te verjongen."

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei: "Europa is klaar voor een nieuwe start."

Iran
President Hassan Rouhani prees het vertrek van de "tiran" Trump. Teheran heeft Washington herhaaldelijk opgeroepen de sancties op te heffen die zijn opgelegd vanwege zijn nucleaire aandrijving.  "We verwachten dat (de regering-Biden) de wet en verplichtingen zal nakomen, en proberen in de komende vier jaar, als ze kunnen, de vlekken van de afgelopen vier jaar te verwijderen," zei Rouhani.

De regering van Biden wil dat de Verenigde Staten terugkomt in het historische nucleaire akkoord van Iran, waaruit Trump zich terugtrok, op voorwaarde dat Teheran terugkeert naar strikte naleving.

Israël
Premier Benjamin Netanyahu drong er bij Biden op aan om de al lang bestaande alliantie tussen de twee landen te "versterken".

"Ik kijk ernaar uit om met u samen te werken om de alliantie tussen de VS en Israël verder te versterken, de vrede tussen Israël en de Arabische wereld verder uit te breiden en gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan, waarvan de belangrijkste de dreiging van Iran", zei Netanyahu in een video.

NAVO
"De band tussen Noord-Amerika en Europa is de basis van onze veiligheid, en een sterke NAVO is goed voor zowel Noord-Amerika als Europa", zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. "De NAVO-bondgenoten moeten samenwerken om de veiligheidsgevolgen van de opkomst van China, de dreiging van terrorisme, ook in Afghanistan en Irak, en een assertiever Rusland aan te pakken."

Het Vaticaan
Paus Franciscus drong er bij Biden op aan om "verzoening en vrede" over de hele wereld te bevorderen.
"In een tijd waarin de ernstige crises waarmee onze menselijke familie wordt geconfronteerd vraagt om vooruitziende en eensgezinde reacties, bid ik dat uw beslissingen zullen worden geleid door de zorg voor het opbouwen van een samenleving die wordt gekenmerkt door authentieke gerechtigheid en vrijheid", zei de paus.

Rusland
De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei dat Rusland zou streven naar "goede relaties met de Verenigde Staten", terwijl een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat ze een "constructievere" benadering verwachtten van de komende besprekingen over wapenbeheersing.

De VS en Rusland bespreken de verlenging van het historische New START-kernwapenakkoord van 2010 kort na de beëdiging van Biden. Het laatste overgebleven nucleaire pact tussen de landen, het beperkt elke kant tot 1.500 kernkoppen en loopt af op 5 februari.

Duitsland
President Frank-Walter Steinmeier van Duitsland, Europa's grootste economie, zei dat hij "enorm opgelucht" was dat Biden Trump vervangt als president van de VS en noemde het een "goede dag voor de democratie".

Duitsland kijkt ernaar uit "te weten dat we weer de VS aan onze zijde hebben als een onmisbare partner" bij het aanpakken van "de coronavirus-pandemie, klimaatverandering, veiligheidskwesties, wapenbeheersing en ontwapening, en vele urgente conflicten over de hele wereld".

Frankrijk
De Franse president Emmanuel Macron twitterde: “Beste wensen op deze belangrijkste dag voor het Amerikaanse volk!

"Wij zijn samen. We zullen sterker zijn om de uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden. Sterker om aan onze toekomst te bouwen. Sterker om onze planeet te beschermen. Welkom terug bij de Overeenkomst van Parijs! ”, schreef Macron in het Engels, verwijzend naar het internationale akkoord van 2015 dat alle landen verplichtte om de koolstofemissies te verminderen om de opwarming van de aarde te beperken, maar waarmee de Verenigde Staten onder Trump formeel stopte in november vorig jaar.

Groot-Brittannië
Premier Boris Johnson, die kritiek heeft gekregen op zijn nauwe relatie met Trump, zei dat hij ernaar uitzag om "nauw samen te werken" met Biden.

"In onze strijd tegen Covid en over klimaatverandering, defensie, veiligheid en bij het bevorderen en verdedigen van democratie, zijn onze doelen hetzelfde en zullen onze naties hand in hand werken om ze te bereiken", zei hij.

Koningin Elizabeth II stuurde een privébericht naar Biden voordat hij werd beëdigd, zei Buckingham Palace, zonder de inhoud van het bericht te onthullen.

Ierland
"Vandaag werd een echte vriend van Ierland @JoeBiden de 46e president van de VS", schreef premier Micheal Martin op Twitter. 'Het is een historische dag en ik hoop en kijk ernaar uit om steeds nauwere banden te smeden tussen onze twee grote naties. "

Canada
"Onze twee landen zijn meer dan buren - we zijn goede vrienden, partners en bondgenoten", zei premier Justin Trudeau, en beloofde Canada's medewerking bij de bestrijding van de coronaviruspandemie, voor klimaatactie en voor een duurzaam economisch herstel.

India
De Indiase premier Narenda Modi tweette: "Mijn hartelijke felicitaties aan @JoeBiden met zijn aantreden als president van de Verenigde Staten van Amerika. Ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken om het strategisch partnerschap tussen India en de VS te versterken."

De leiders van Koeweit, Qatar, Bahrein, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten stuurden allemaal felicitaties.

Palestijnse president
De Palestijnse president Mahmud Abbas zei dat hij "ongeduldig" was om met Biden samen te werken "voor vrede en stabiliteit in de regio en in de wereld".

Datum: | Born: Starnieuws | Door: Redactie