• dinsdag 31 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wederom vier getuigen gehoord in 8 Decemberstrafproces

| dagblad de west | Door: Redactie

In de 8 Decemberstrafzaak zijn gisteren vier van de zeven getuigen gehoorddie door de verdachten en hun raadsman Irvin Kanhai, zijn opgebracht: John Hardjoprajitno, Ivan Graanoogst, Mohamed Said en Iwan Dijksteel (verdachte). Op de zitting waren alle vijf verdachten aanwezig: Ernst Gefferie, Step-hanus Dendoe, Benny Brondenstein en Iwan Dijk-steel. Hoofdverdachte Desiré Bouterse liet verstek gaan. Bouterse voerde tijdens de eerste behandeling van de zaak in hoger beroep aan, dat er in deze zaak een aantal ontlastende verklaringen niet zijn opgenomen en dus ook niet zijn meegewogen in het vonnis. Volgens Bouterse zijn zaken die in het voordeel van de verdachten

pleiten, achterwege gelaten.  Irvin Kanhai, raadsman van de verdachten, vroeg kamerpresident Dinesh Sewratan, de getuigen opnieuw te horen. Kanhai legde uit, dat hij ervan afziet om de getuige Harvey Naarendorp wederom te horen. Het ging volgens Kanhai om iemand uit de Volksmilitie die gehoord moest worden, echter hadden de getuigen er geen zin in. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, verklaarde tegenover journalisten, dat er niet veel is veranderd in hetgeen de getuigen eerder hebben opgebracht bij hun verhoor. Het was volgens hem dus niet nodig de getuigen opnieuw te horen.

Aangezien het Openbaar Ministerie en de verdediging geen behoefte meer hebben om getuigen te horen, is het getuigenverhoor in het 8 December-strafproces afgesloten. Essed vindt dat de getuigen niets nieuws hebben toegevoegd en dat enkelen juist tegen elkaar hebben getuigd.

De verdachte Dijksteel heeft verklaringen afgelegd die betrekking hebben op alle verdachten. Dijksteel zei achter eerder afgelegde verklaringen te staan.

Graanoogst en Hardjoprajitno, voerden eveneens aan, nog steeds achter hun eerder afgelegde verklaringen te staan.

Mohamed Said zei dat er nu wel enkele vergissingen kunnen zijn vanwege zijn hoge leeftijd, maar verklaarde nog steeds achter de verklaring te staan die hij in 2009 heeft gegeven. Wel haalde hij aan, het niet logisch te vinden dat de slachtoffers op de vlucht zijn neergeschoten.

Op 31 oktober 2022 zal de Hofkamer zich buigen over dit materiaal. Waarnemend procureur-generaal Carmen Rasam zei, dat alle verklaringen als gelezen worden beschouwd. De veroordeelden en verdachten Bouterse, Brondenstein, Dijksteel, Gefferie en Dendoe, zullen dan op 31 oktober gehoord worden.

| dagblad de west | Door: Redactie