• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Walter Oostelbos wordt de nieuwe Nederlandse ambassadeur

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Walter Oostelbos wordt medio dit jaar de nieuwe ambassadeur voor Nederland in Suriname. De Nederlandse Rijksministerraad heeft op voorstel van minister Woppe Hoekstra van Buitenlandse Zaken ingestemd met zijn benoeming.

Oostelbos is nu nog tijdelijk waarnemend plaatsvervangend ambassadeur in de Turkse hoofdstad Ankara. Hij volgt Henk van de Zwan op. De regering-Santokhi moet formeel nog wel goedkeuring verlenen voor zijn benoeming, maar dat is doorgaans slechts een formaliteit.

Alleen tijdens de vorige regering-Bouterse zat Nederland jarenlang zonder ambassadeur als gevolg van de ernstig verstoorde verhoudingen. Politiek Den Haag had in 2012 zijn ambassadeur in Paramaribo teruggeroepen na aanname van de

omstreden Amnestiewet.

In 2014 werden de relaties op ambassadeursniveau hersteld door ambassadeur Ernst Noorman. De komst van zijn beoogde opvolger, Anne van Leeuwen, werd in juni 2017 echter geweigerd door de Surinaamse autoriteiten. Een reden daarvoor werd niet gegeven. Sindsdien had Nederland geen ambassadeur in Paramaribo.

Maar na de verkiezingen van 2020 was er weer een diplomatieke vertegenwoordiger op het hoogste niveau welkom. Dat werd dus Van de Zwan. Oostelbos heeft enkele jaren geleden overigens enige tijd in Paramaribo gewerkt, dus Suriname is geen onbekend terrein voor hem.

| de ware tijd | Door: Redactie