• vrijdag 07 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Waarom je 19 keer minder kans hebt om buiten besmet te raken met het coronavirus

Datum: | Bron: gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE– Dat je in binnenruimtes- vooral met de airco aan- die niet goed geventileerd zijn, bijvoorbeeld in geairconditioneerde supermarkten, kantoren, restaurants en dergelijken bijna 19 keer grotere kans loopt om besmet te raken met het coronavirus in vergelijking met de buitenlucht, is al langere tijd bij wetenschappers bekend.

GFC Nieuws heeft sinds maart 2020 vaker berichten hierover gepubliceerd

Maar helaas is bij een deel van de gemeenschap in Suriname nog steeds onbekend dat de risico’s op virusinfecties afhankelijk van de omstandigheden fors groter of kleiner kunnen zijn.

De kans om buiten besmet te raken is volgens onderzoek bijna 19 keer kleiner dan binnen. Alle reden dus om zoveel mogelijk activiteiten naar de buitenlucht te verplaatsen indien je virusinfecties wenst te reduceren.

Al langer dan een jaar laten wetenschappers weten dat het coronavirus zich verspreidt via druppeltjes waar het virus zich in kan bevinden.

Een deel van deze druppels komt niet verder dan 2 meter en valt op de grond. Dat is de reden waarom er afstand bewaard moet worden.

Maar een ander deel, de veel kleinere druppels, de aerosolen/microdruppels, kunnen langer in de lucht blijven zweven  – soms uren in een binnenruimte-  voordat ze vervliegen en vervolgens potentieel kunnen worden ingeademd door mensen die de binnenruimte binnenkomen.

Het voordeel van buiten ten opzichte van binnen is dat de microdruppels veel sneller vervliegen en wegwaaien, wat de kans dat je lucht met daarin virussen van een ander inademt veel kleiner maakt.

In een binnenruimte is er – vooral bij geairconditioneerde ruimtes- nauwelijks verversing van de lucht indien er geen ramen open staan, de lucht wordt integendeel steeds gerecycled en de mogelijk met virus besmette microdruppels blijven zo langer in de lucht die je inademt.

Daarnaast zijn de omstandigheden voor het coronavirus om te overleven in de buitenlucht minder gunstig. Behalve de wind die zorgt voor het sneller vervliegen van microdruppels, helpt de Uv- straling van de zon, de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid ook mee om de overlevingskans van het virus te verkleinen.

Experts adviseren daarom om te zorgen voor voldoende verversing van de lucht door ramen open te houden. Iets wat in veel gevallen in Suriname niet gebeurt omdat er gebruik wordt gemaakt van airco’s zonder speciale filters en de ramen gesloten worden gehouden.

Ook in een auto of bus met meerdere mensen is het veel veiliger om de ramen open te houden, in plaats van de airco aan te maken en de ramen te sluiten.

Een vraag die bij velen ontstaan is hoe het komt dat passagiers in commerciële vliegtuigen niet zo vaak besmet raken.

De reden is dat vliegtuigen beschikken over speciale HEPA- filters die de lucht constant verschonen. Deze filters halen het allergrootste deel van de virussen uit de lucht. In grotere vliegtuigen is er sprake van laminaire luchtstroming, dat impliceert dat luchtstromen elkaar niet of nauwelijks kruisen.

In feite wordt de cabinelucht van een passagiersvliegtuig elke 3 minuten volledig ververst.

Dat is niet het geval met druk bezochte gesloten ruimtes zoals restaurants, kantoren en supermarkten die bovendien ook geen speciale HEPA- filters gebruiken en ramen gesloten houden.

 

Datum: | Bron: gfcnieuws.com | Door: Redactie