• maandag 29 November 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VS lanceert breed Amazone pact om ontbossing te verminderen

| starnieuws | Door: Redactie

Het pact zou 'bedrijven bruikbare informatie verschaffen zodat ze hun afhankelijkheid van ontbossing echt kunnen verminderen', zegt Antony Blinken van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. (Foto: Reuters)

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft aangekondigd dat de Verenigde Staten binnenkort een regionaal pact voor de hele Amazone zal lanceren om de ontbossing, een belangrijke bijdrager aan de klimaatverandering, te verminderen. Tijdens een bezoek aan Colombia, voorafgaand aan de belangrijke klimaattop van de Verenigde Naties volgende week in Glasgow, maakte Blinken donderdag een rondleiding door een kas in de botanische tuinen van Bogota, waar hij door de VS gesteunde projecten zag om chocolade, toerisme en andere industrieën aan te moedigen die een alternatief bieden tegen ontbossing.

"Door de bossen in Colombia te behouden en duurzamere landbouw te bevorderen, kunnen we ook grote stappen zetten in het aanpakken van de klimaatcrisis", zei hij. Blinken zei dat de VS "in de komende dagen" een "nieuw regionaal partnerschap zal afronden dat specifiek gericht is op het aanpakken van door grondstoffen aangedreven ontbossing".

Het initiatief zal "uitvoerbare informatie verstrekken aan bedrijven, zodat ze hun afhankelijkheid van ontbossing echt kunnen verminderen", zei Blinken. Hij voegde eraan toe dat het pact ook financiële steun zou omvatten om beschermde inheemse gebieden te helpen beheren en het levensonderhoud van boeren te ondersteunen.

Regenwouden zijn cruciaal voor het milieu omdat ze dienen als enorme koolstofputten, maar de uitstoot van broeikasgassen door verbranding en landbouw op industriële schaal in het Amazonegebied is verantwoordelijk voor een hogere totale jaarlijkse uitstoot dan die van Italië of Spanje.

Verreweg het grootste Amazone-land is Brazilië, waar president Jair Bolsonaro voorstander is van grootschalige landbouw in het bos.

De regering van president Joe Biden heeft Brazilië het hof gemaakt voorafgaand aan de COP26-top in Glasgow in de hoop vooruitgang te boeken, waarbij Blinken tijdens zijn bezoek aan Bogota weigerde om een ​​vraag te beantwoorden over zorgen over Bolsonaro's staat van dienst.

Colombia, een hechte bondgenoot van de VS, heeft enkele van de meest ambitieuze klimaatdoelen in Latijns-Amerika, waarbij president Ivan Duque streeft naar nul ontbossing tegen 2030.

Blinken, die Duque prees tijdens zijn bezoek ondanks kritiek van sommigen in de VS op zijn staat van dienst over politiegeweld, zei dat de president "opmerkelijk leiderschap" heeft getoond op het gebied van klimaat en dat "Team Colombia erg aanwezig is" voor Glasgow.

"De belangrijkste focus van deze reis voor mij, mijn eerste reis naar Zuid-Amerika als minister, is hoe we democratieën kunnen laten presteren voor onze mensen", zei hij. "Dat is onze gezamenlijke uitdaging. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. En dat geldt in onze landen en dat geldt voor het hele halfrond."

Blinken riep op tot wereldwijde samenwerking om gemeenschappelijke uitdagingen, waaronder klimaatverandering, het hoofd te bieden. "Geen enkel land, zelfs geen groep landen, kan alleen genoeg doen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, wat volgens de wetenschap ons plafond is, als we een catastrofe willen vermijden", zei hij.

Eerder op donderdag bracht de regering-Biden een reeks rapporten uit van Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten die alarm sloegen over de bedreigingen die de effecten van klimaatverandering vormen voor de mondiale stabiliteit en de Amerikaanse nationale veiligheid. "We vinden dat klimaatverandering de risico's voor de nationale veiligheidsbelangen van de VS in toenemende mate zal vergroten naarmate de fysieke gevolgen toenemen en de geopolitieke spanningen toenemen over hoe op de uitdaging moet worden gereageerd", zei het Office of the Director of National Intelligence in de allereerste National Intelligence Estimate. over klimaatverandering.

| starnieuws | Door: Redactie