• zondag 28 February 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VS: Joe Biden en Kamala Harris, president en vicepresident

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Joe Biden legt de eed af, terwijl zijn vrouw Jill de Bijbel vasthoudt. Biden is de 46e president van de VS. (Foto: Reuters)

Joe Biden is beëdigd als de 46e president van de Verenigde Staten. Hij neemt de teugels over van een land dat na vier jaar Donald Trump verdeeld is. Als zijn vicepresident markeert Kamala Harris ook geschiedenis. Zij is de eerste vrouw die de op één na hoogste baan in de VS bekleedt en de eerste persoon van kleur. Ze schrijft ook geschiedenis door haar gemengde familie op de voorgrond te plaatsen, een familiesituatie die veel Amerikanen gemeen hebben.

Met Biden komt een einde aan één van de meest dramatische politieke overgangen in de Amerikaanse geschiedenis. De vertrekkende president Donald Trump, die zijn verlies niet formeel heeft erkend, heeft de inauguratie van zijn opvolger niet bijgewoond.

De nieuwe president heeft een reeks uitvoeringsbesluiten aangekondigd om de coronaviruscrisis aan te pakken en de belangrijkste beleidsmaatregelen van Trump terug te draaien.

De verkozen vicevoorzitter Harris werd als eerste beëdigd - zij is de eerste vrouw en de eerste zwarte en Aziatisch-Amerikaanse persoon die de op één na hoogste functie in de VS bekleedt.

Trump verliet het Witte Huis voor de laatste keer als president kort na 08.00 uur . Hij ging aan boord van een helikopter, vloog naar de nabijgelegen Andrews-basis en is nu in Florida aangekomen. Hij is de eerste president die sinds 1869 de inauguratie van zijn opvolger niet bijwoont.
Kamala Harris wordt beëdigd als vicepresident van de VS terwijl haar echtgenote Doug Emhoff een bijbel vasthoudt tijdens de inauguratie van Joe Biden als de 46e president van de Verenigde Staten aan het westfront van het Amerikaanse Capitool in Washington, VS. (Foto: Reuters)

Biden heeft de ambtseed afgelegd buiten het Capitool, die op 6 januari nog werd bestormd door gewelddadige pro-Trump-demonstranten. Er is extra strenge beveiliging. Zo'n 25.000 troepen bewaken de inhuldigingsceremonie, die de traditionele honderdduizenden toeschouwers mist vanwege de corona-virus pandemie.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie