• donderdag 25 February 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VS: Biden belooft einde te maken aan 'onbeschaafde oorlog'

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

President Joe Biden heeft in zijn inaugurele rede opgeroepen tot binding. "Eenheid is de weg vooruit", zei hij. (Foto: AP)

President Joe Biden heeft in zijn inaugurele rede beloofd een einde te maken aan de 'onbeschaafde oorlog' in een diep verdeeld land dat aan het bijkomen is van een gehavende economie en een voortdurende coronavirus-pandemie die meer dan 400.000 Amerikanen heeft gedood. Met zijn hand op een 12 centimeter dikke bijbel die al meer dan een eeuw in zijn familie is, legde Biden de ambtseed af. De Amerikaanse opperrechter John Roberts las de eed voor die de president bindt om 'de grondwet van de Verenigde Staten te behouden, te beschermen en te verdedigen."

"Door een smeltkroes door de eeuwen heen is Amerika opnieuw beproefd, en Amerika is de uitdaging aangegaan", zei Biden in zijn inaugurele rede. "Vandaag vieren we de triomf, niet van een kandidaat, maar van een zaak: de zaak van de democratie ... Op dit uur, mijn vrienden, heeft de democratie gezegevierd."

Zijn rede had woorden van binding, eenheid, terwijl hij de grote uitdagingen erkent waar het land voor staat.
"Dit is een geweldig land, we zijn goede mensen. En over de eeuwen heen, doorheen tegenwind en oorlog, zijn we al zover gekomen, maar we hebben nog zo een lange weg te gaan", stelt hij. Biden erkent de verwoesting die de coronapandemie aanricht in het land en noemt deze tijd één van de moeilijkste waar het land door moest. Hij zal alles geven om het land en het Amerikaanse volk weer bij elkaar te brengen, zegt hij. "En ik roep iedere Amerikaan op om zich aan te sluiten bij dat doel."

"We kunnen geweldige, belangrijke dingen doen", klinkt het, verwijzend naar onder andere de bestrijding van rassenongelijkheid en de dringende nood aan betaalbare gezondheidszorg in de VS. Hij wil dat de VS opnieuw zijn rol opneemt "als een kracht voor het goede" in de wereld.

Biden (78) werd de oudste Amerikaanse president in de geschiedenis tijdens een aangepaste ceremonie in Washington die grotendeels was ontdaan van zijn gebruikelijke pracht en praal, zowel vanwege het coronavirus als vanwege de veiligheidsproblemen na de aanval van 6 januari op het Capitool door supporters. van de vertrekkende president Donald Trump.

De norm tartende Trump negeerde een laatste conventie op zijn weg uit het Witte Huis toen hij weigerde Biden te ontmoeten of de inauguratie van zijn opvolger bij te wonen, waarmee hij brak met een politieke traditie die werd gezien als een bevestiging van de vreedzame machtsoverdracht. Trump, die uitslag van de verkiezingen van 3 november nooit heeft toegegeven, noemde Biden niet bij naam in zijn laatste opmerkingen als president op woensdagochtend, toen hij de verdiensten van zijn regering prees en beloofde terug te komen "in één of andere vorm". Hij ging voor de laatste keer aan boord van de Air Force One en ging op weg naar zijn Mar-a-Lago-domein in Florida.

Toprepublikeinen, waaronder vicepresident Mike Pence en de congresleiders van de partij, woonden de inhuldiging van Biden bij, samen met de voormalige Amerikaanse presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton.

"Dit is ons historisch moment van crisis en uitdaging en eenheid is de weg vooruit. We moeten dat tegemoet gaan als de Verenigde Staten van Amerika. Als we dat doen, kunnen we niet falen. We hebben nog nooit gefaald als we samenwerken", zegt Biden ferm. Daarmee pleit hij voor een samenwerking over de politieke partijen heen, iets wat de voorbije jaren erg moeizaam verliep.

"Ik zal een president zijn voor alle Amerikanen", belooft hij, een boodschap die hij de voorbije twee maanden al meermaals herhaalde. "Ik zal even hard vechten voor degenen die voor mij stemden als degenen die dat niet deden."

Biden's running mate, Kamala Harris, de dochter van immigranten uit Jamaica en India, werd de eerste zwarte persoon, de eerste vrouw en de eerste Aziatisch-Afrikaanse Amerikaan die als vicepresident dient nadat ze was beëdigd door Sonia Sotomayor, het eerste Latina-lid van de rechtbank.

Biden treedt aan in een tijd van diepe nationale onrust, waarbij het land wordt geconfronteerd met wat zijn adviseurs hebben beschreven als vier toenemende crises: de pandemie, de economische neergang, klimaatverandering en raciale ongelijkheid. Hij heeft onmiddellijke actie beloofd, waaronder een reeks uitvoerende bevelen op zijn eerste werkdag.

Na een bittere campagne die werd gekenmerkt door Trumps ongegronde aantijgingen van verkiezingsfraude, sloeg Biden een verzoenende toon en vroeg Amerikanen die niet op hem stemden om hem ook een kans te geven om hun president te zijn.

"Om deze uitdagingen te overwinnen, om de ziel te herstellen en de toekomst van Amerika veilig te stellen, is zoveel meer nodig dan woorden. Het vereist het meest ongrijpbare van alle dingen in een democratie: eenheid," zei hij. "We moeten een einde maken aan deze onbeschaafde oorlog die rood is tegen blauw, landelijk versus stedelijk, conservatief versus liberaal. We kunnen dit doen - als we onze ziel openen in plaats van ons hart te verharden. "

De ceremonie op woensdag vond plaats voor een zwaar versterkt Amerikaans Capitool, waar een menigte Trump-aanhangers het gebouw twee weken geleden bestormde, woedend door zijn valse beweringen dat de verkiezing was gestolen met miljoenen frauduleuze stemmen. Het geweld was voor het door de Democraten gecontroleerde Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aanleiding om Trump vorige week voor een ongekende tweede keer in staat van beschuldiging te stellen.

Duizenden troepen van de Nationale Garde werden na de belegering de stad binnengeroepen, waarbij vijf mensen omkwamen en kortstondig wetgevers dwongen onder te duiken. In plaats van een menigte supporters, werd de National Mall woensdag bedekt door bijna 200.000 vlaggen en 56 lichtzuilen die bedoeld waren om mensen uit Amerikaanse staten en territoria te vertegenwoordigen.

"Hier staan ​​we, slechts enkele dagen nadat een oproerige menigte dacht dat ze geweld konden gebruiken om de wil van de mensen het zwijgen op te leggen, om het werk aan onze democratie te stoppen, om ons van deze heilige grond te verdrijven," zei Biden. "Het is niet gebeurd; het zal nooit gebeuren. Niet vandaag, niet morgen, nooit."

'Ziel van Amerika'
De inauguratie van Biden is het hoogtepunt van een carrière van vijf decennia in de openbare dienst, waaronder meer dan drie decennia in de Amerikaanse Senaat en twee termijnen als vicepresident onder voormalig president Barack Obama. Maar Biden wordt geconfronteerd met calamiteiten die zelfs de meest ervaren politicus zouden uitdagen.

De pandemie in de Verenigde Staten bereikte dinsdag een paar grimmige mijlpalen op Trumps laatste volledige werkdag, met 400.000 Amerikaanse doden en 24 miljoen infecties - het hoogste van alle landen. Miljoenen Amerikanen zijn werkloos door pandemie-gerelateerde sluitingen en beperkingen.

Biden heeft gezworen om het volle gewicht van de federale regering op de crisis te laten rusten. Zijn topprioriteit is een plan van US$ 1,9 biljoen dat de werkloosheidsuitkeringen zou verbeteren en rechtstreekse contante betalingen aan huishoudens zou opleveren.

Maar het vereist goedkeuring van een diep verdeeld congres, waar democraten kleine voordelen hebben in zowel het Huis als de Senaat. Het was de bedoeling dat Harris woensdag laat drie nieuwe Democratische senatoren zou inzweren, waardoor er een 50-50-verdeling in de kamer ontstond met haarzelf als de bindende stem.

Biden zal weinig tijd verspillen aan het proberen om de bladzijde van het Trump-tijdperk om te slaan, zeiden adviseurs, en ondertekenden woensdag 15 uitvoerende acties over kwesties variërend van de pandemie tot de economie tot klimaatverandering. De bevelen omvatten onder meer het verplicht stellen van maskers op federaal eigendom, het opnieuw toetreden tot het klimaatakkoord van Parijs en het beëindigen van het reisverbod van Trump voor sommige landen met een moslimmeerderheid.

Hoewel Biden een volle agenda heeft opgesteld voor zijn eerste 100 dagen, inclusief het afleveren van 100 miljoen Covid-19-vaccinaties, zou de Senaat kunnen worden beziggehouden door het aanstaande beschuldigingsproces van Trump, dat doorgaat, ook al heeft hij zijn ambt verlaten. Het proces zou kunnen dienen als een vroege test van Biden's belofte om een ​​hernieuwd gevoel van tweeledigheid in Washington te bevorderen.

Trump heeft tijdens zijn laatste ambtsperiode meer dan 140 graties verleend en mensen op borgtocht vrijgelaten. Hij heeft ook gratie verleend aan zijn voormalige politieke adviseur, Steve Bannon, die steeds heeft gezegd dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan oplichting van Trump-aanhangers als onderdeel van een poging om privéfondsen in te zamelen voor een muur op de Amerikaans-Mexicaanse grens.

Maar Trump verleende zichzelf of leden van zijn familie geen preventieve gratie, na speculatie dat hij dat zou kunnen doen.

Datum: | Born: Starnieuws | Door: Redactie