• maandag 16 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vrouw beschuldigt huisarts van betasten edele delen

| suriname herald | Door: Redactie

Geidis K. (38) beschuldigt een invalhuisarts van oneerbare handelingen. De 38-jarige die van Cubaanse komaf is woont sinds 2013 in Suriname en is getrouwd met een Surinamer. De echtelieden hebben samen twee kinderen. De vrouw bezocht op 24 december 2021 de huisarts. Deze bevindt zich momenteel in het buitenland, waardoor zij de vervanger heeft kunnen spreken. De patiënt besprak haar klacht met de vervangende arts.

Zij gaf aan een droge vagina te hebben bij seksuele gemeenschap met haar man. Van de arts kreeg zij een gratis glijmiddel. De medicus heeft hierna enkele laboratoriumonderzoeken laten verrichten en stuurde de resultaten via het WhatsApp-nummer van haar echtgenoot Theodurus K. op. Voor het echtpaar was met dit onderzoek de kous af. "Het gaat niet meer om mijn vrouw. Ik wil Suriname waarschuwen voor de verrichtingen van deze arts," zegt Thedorus K.

Naakt op behandelbed
Op 29 december beweert de vrouw dat de arts haar een algehele check-up zou hebben aangeboden. De medicus op zijn beurt beweert, dat de 38-jarige zelf naar het algeheel onderzoek zou hebben gevraagd. Ook zegt de arts dat de vrouw altijd haar kinderen bij zich heeft bij bezoek aan de polikliniek. Op die dag was ze alleen. De echtgenoot beweert dat de vrouw opvang aangeboden had gekregen van haar zwageres, waardoor ze die dag haar kroost niet bij zich had.

Geidis K. vertelt aan Suriname Herald dat het onderzoek inhield dat zij zich helemaal moest ontkleden tot aan haar onderkleding. Zij had die dag een jurk aan. Toen bleek dat de vrouw moeite had om haar beha eraf te krijgen heeft de arts haar geholpen daarmee. Ook zou hij haar hebben ondersteund haar jurk uit te trekken en ook om het weer aan te doen.

De arts zegt aan de redactie dat de kleding van de vrouw ongemakkelijk zat voor het te verrichten onderzoek. Het middel dat gebruikt werd om het toucheren makkelijker te maken werd door de arts zelf afgeveegd van het geslachtsdeel van de vrouw nadat het onderzoek was afgelopen. De arts hiermee geconfronteerd zegt dat het normaal is dat de dokter afveegt en dat de patiënt het resterend deel zelf verder doet. Foto ter illustratie. Foto: Pixabay

Borstonderzoek
De vrouw lag naakt op het bed van de polikliniek, toen de arts vond dat hij ook borstonderzoek moest verrichten. Zowel de vrouw als haar partner verklaren dat de arts aan de tepels van de vrouw zou hebben gezeten. Als dat niet erg genoeg is zou de medicus bij het toucheren de clitoris van de patiënt hebben gestreeld.

De arts hiermee geconfronteerd zegt dat het bed bij een huisartsenpolikliniek verschilt met het bed op een specialistische polikliniek. Hij zegt dat het kan dat hij daardoor de clitoris van de vrouw kan hebben aangeraakt. Echter beweert het koppel dat de arts de gevoelige plek meerdere malen zou hebben gestreeld. Het koppel typeert het aanraken van de clitoris niet als toeval.

De arts zou eerst met één vinger en later met twee en drie vingers de vrouw hebben getoucheerd. De echtgenoot vindt het vreemd, dat zijn vrouw hem voorhield dat de arts op een bepaald moment de handschoenen afdeed en doorging met zijn handelingen. Ook toen de arts een telefoontje kreeg bleef zijn hand in het geslachtsdeel van de vrouw. Geidis zegt dat toen ze dit merkte zij begon te ageren met haar lichaam. Intussen stond de arts dichterbij, waardoor zij het geslachtsdeel van de arts tegen haar lichaam kon voelen.

Lasteruitspraken
Echter bestempelt de arts de uitspraken van de vrouw als leugen en laster. De vrouw zou de polikliniek normaal hebben verlaten en nog wat hebben gebabbeld met een baliemedewerker. De vrouw zegt dat vanaf het moment zij de polikliniek verliet zij een naar gevoel overhield van de verrichtingen van de arts.

Toen zij thuis aankwam heeft zij haar echtgenoot, die buiten Paramaribo werkt, verwittigd. De man begaf zich de volgende dag naar de arts om samen met zijn vrouw verhaal te halen bij de dokter. De arts bleef de handelingen ontkennen, terwijl de vrouw bevestigend reageerde. Dat blijkt uit een opname die de man de redactie heeft doen toekomen.

Medisch Tuchtcollege
De echtgenoot heeft per direct de medische gegevens van zijn gezin opgevraagd om zich bij een andere huisarts in te schrijven. Hij heeft het politiestation van Latour aangedaan om aangifte te doen. Daar is geweigerd om de aangifte op te nemen. Hij is gestuurd naar het Medisch Tuchtcollege. Toen hij zich de volgende dag naar het tuchtcollege begaf kreeg hij te horen dat het bestuur inactief is en dat zijn klacht niet opgenomen kan worden.

Suriname Herald heeft contact opgenomen met een lid van het Medisch Tuchtcollege, Walther Jap Tjoen Sang. Hij legt uit dat de zittingsperiode van het oude bestuur op 31 december 2021 is verlopen. Klachten worden niet persoonlijk, maar schriftelijk opgenomen. Jap Tjoen Sang maakte deel uit van het oude bestuur en heeft weer zitting in het nieuwe bestuur. "Klachten kunnen wel gedeponeerd worden, maar kunnen pas behandeld worden wanneer het nieuwe bestuur is geïnstalleerd door de president of de vicepresident. Voorts zegt hij dat een arts tuchtrechtelijk, strafrechtelijk of civielrechtelijk vervolgd kan worden.

Algemene Artsen
De redactie heeft ook geprobeerd om een reactie te krijgen van Deepak Gangadien, voorzitter van de sectie Algemene Artsen van de Vereniging van Medici in Suriname. Suriname Herald zou teruggebeld worden, maar dat telefoontje bleef echter uit.

Naomi Hoever

| suriname herald | Door: Redactie