• donderdag 22 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VROEG OF LAAT ZAL IEDEREEN ZICH MOETEN VACCINEREN TEGEN COVID-19

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Hoewel vaccinatie tegen Covid-19 niet verplicht is, zal het vroeg of laat wel een vereiste zijn om zich vrijelijk te kunnen bewegen. Zo worden er wereldwijd protocollen ontwikkelt die het onmogelijk maken voor mensen die niet gevaccineerd zijn om zich vrijelijk te bewegen.

Zij zouden dan een gezondheidsrisico kunnen vormen voor anderen. De meest belangrijke groep zijn reizigers. Luchtvaartmaatschappijen werken aan nieuwe richtlijnen waarbij het niet mogelijk is om een vliegtuig te betreden zonder bewijs van vaccinatie. Dit vaak in overleg met overheden. Ook het bezoeken van bepaalde faciliteiten zal pas kunnen gebeuren met een bewijs van vaccinatie.

Minister Amar Ramadhin van volksgezondheid onderkent dit. “Het is wel zo dat het een vereiste zal zijn”, zegt de minister.

Er is wereldwijd nog veel huivering over het coronavaccin.

In Brazilië heeft president Jair Bolsonaro zich openlijk uitgesproken tegen alle vaccins, ongeacht de fabrikant. Hij doet een beroep op zijn recht om het vaccin niet te nemen. Bolsonaro krijgt een groot deel van de Braziliaanse samenleving achter zich. Volgens een peiling is 22% van de Brazilianen niet bereid zich te laten vaccineren. Dit is bijna 3 keer zoveel als enkele maanden geleden. De stijgende afwijzing wordt direct in verband gebracht met de uitgesproken mening van de president. De vrees heeft vooral te maken met de eventuele bijwerkingen. In incidentiele gevallen zijn mensen om het leven gekomen.

Minister Ramadhin bevestigd de vrees bij vele mensen in Suriname. Hij geeft ook toe dat er bijwerkingen kunnen zijn, maar dit is naar zijn zeggen niet uniek voor het coronavaccin. Dit is doorgaans het geval met alle vaccins.

Dinsdag heeft de officiële lancering van de vaccinatiecampagne plaatsgevonden. Minister Ramadhin was de eerste die een doses AstraZeneca toegediend kreeg, en met hem ook 19 andere mensen. Het betreft frontliners zoals artsen en verpleegkundigen. “Ik behoor niet tot de risicogroep, maar ik heb mij als eerst laten vaccineren om het vertrouwen te geven aan de samenleving” 

UNITEDNEWS

Lees ook: Van-de-65-mensen-die-zijn-overleden-na-vaccinatie-waren-er-55-80-jaar-of-ouder

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie