• vrijdag 14 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vrije media onder grote druk door Covid-19

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Vrije media onder grote druk door Covid-19

02/05/2021 23:23 - Ivan Cairo

 

PARAMARIBO - Wereldwijd zijn onafhankelijke mediahuizen onder grotere druk komen te staan vanwege de Covid-19-pandemie. Veel van deze bedrijven worden zelfs in hun voortbestaan bedreigd, zegt António Gutterres, secretaris-generaal bij de Verenigde Naties (VN). Hij stelt dit naar aanleiding van de herdenking van World Press Freedom Day maandag.

In teveel landen lopen verslaggevers grote persoonlijke risico's, waaronder nieuwe beperkingen, censuur, misbruik, intimidatie, detentie en zelfs de dood, simpelweg omdat ze hun werk doen, zegt de VN-baas. Hij voert verder aan dat de situatie zelfs verslechtert.

Gutteres wijst er ook op dat de economische impact van de pandemie veel mediakanalen hard heeft getroffen en wordt hun voortbestaan bedreigd. "Naarmate de budgetten krap worden, neemt ook de toegang tot betrouwbare informatie toe. Geruchten, onwaarheden en extreme of verdeeldheid zaaiende meningen sluipen binnen om de informatiekloof te op te vullen", waarschuwt hij.

Gutteres dringt erbij regeringen op aan alles wat in hun vermogen ligt te doen om de vrije, onafhankelijke en diverse media te ondersteunen. "Vrije en onafhankelijke journalistiek is onze grootste bondgenoot in de strijd tegen misinformatie en desinformatie", aldus VN-chef Gutteres. Ook president Chandrikapersad Santokhi wijst op de uitdagingen die voortspruiten uit de omvang van fake news die op socialemediakanalen wordt verspreid.

  Tweet  Gerelateerde artikelenCOMMENTAAR: 'Gemuilkorfde' persvrijheidSuriname op hoogste plek ooit op persvrijheidsladderSVJ bezorgd om bejeging Surinaamse persSVJ: 'Persvrijheid Suriname in zekere mate onder druk'SBJS wil samenwerking met SVJ verdiepen Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie