• donderdag 18 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vreedzaam protest in Guyana mondt uit in geweld en chaos

| de ware tijd | Door: Redactie

door Ivan Cairo

PARAMARIBO / GEORGETOWN — Wat dinsdag in Guyana begon als een vreedzaam protest van familieleden van een jongeman die door de politie is doodgeschoten, is uitgemond in gewelddadigheden. Daarbij zijn verkopers op de markt van Mon Repos beroofd en mishandeld. Ook werden hun bezittingen vernield en voertuigen in brand gestoken. Familieleden van de doodgeschoten Quindon Bacchus gingen in Golden Grove de straat op nadat nieuwssite Guyana Daily News een bericht publiceerde dat de politieman die verdacht wordt van het doodschieten van Bacchus, door de politie in vrijheid was gesteld.

De Guyana Police Force maakte kort daarna bekend dat de verdachte politieman, Kristoff DeNobrega, nog steeds in hechtenis was. Ze noemde het nieuwsbericht misleidend en niet op waarheid berust. Het kwaad was echter al geschied en al gauw sloten andere burgers zich aan bij de familie van Bacchus en werd een mars ingezet naar de hoofdstad Georgetown. Demonstranten begonnen hun mars vanuit Golden Grove, barricadeerden wegen met puin, brandende autobanden en autowrakken.

Betogers gingen ertoe over tientallen mensen te mishandelen en te beroven. Marktkramen en bedrijfsterreinen werden geplunderd en verschillende voertuigen werden in brand gestoken

Ze trokken door de dorpen Haslington, Enmore, Paradise, Enterprise, Melanie, Coldingen, Bladen Hall, Strathspey, Vigilance, Friendship, Buxton, Annandale, Lusignan, Good Hope en stopten bij Mon Repos, waar de protestmars volledig uit de hand liep. In Mon Repos gingen betogers ertoe over tientallen mensen te mishandelen en te beroven. Marktkramen en bedrijfsterreinen werden geplunderd en verschillende voertuigen werden in brand gestoken.

‘Zeer lakse’ politie

Gedupeerden zijn van mening dat de politie zeer laks heeft opgetreden en dat daardoor de situatie uit de hand is gelopen. President Irfaan Ali heeft dinsdagmiddag de woongemeenschappen Buxton en Mon Repos bezocht. Hij heeft de bewoners opgeroepen de orde en rust te bewaren en het recht zijn beloop te laten hebben. Ali gaf aan dat het onderzoek naar het schietincident nog in volle gang is. Begin komende week wordt het resultaat van het onderzoek verwacht en zal het Guyanese Openbaar Ministerie bepalen wat verder zal gebeuren.

“Gerechtigheid moet geschieden, maar gerechtigheid betekent niet dat je mensen hun marktstand of hun auto’s in brand moet steken moet en hen in elkaar moet slaan,” zei het staatshoofd. Hij voegde eraan toe: “Ik wil niet dat we ons gaan bezighouden met deze onzin en een situatie scheppen die niet bevorderlijk is voor onze kinderen, die niet bevorderlijk is voor vrouwen.”

Bij Mon Repos verzekerde de president dat verkopers die door plunderaars zijn getroffen, volledig zullen worden gecompenseerd voor hun verliezen, en dat iedereen die betrokken was bij de vernieling van eigendommen door justitie aangepakt zullen worden.

“Wat hier is gedaan, is volkomen verkeerd en er is absoluut geen excuus voor. Deze onzin moet stoppen en ik heb duidelijk gemaakt dat degenen die hieraan hebben deelgenomen voor het gerecht moeten worden gebracht”, aldus het staatshoofd. Eraan toevoegend: “Iedereen heeft het recht om zijn stem te laten horen, maar niemand heeft het recht om mensen te plunderen en te beroven.”

Bacchus zou naar verluidt zijn doodgeschoten tijdens een spaak gelopen undercoveroperatie toen hij een illegaal vuurwapen voor undercoveragenten probeerde te verkopen.

| de ware tijd | Door: Redactie