• zondag 11 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vreden: Begin van einde Covid-19 in Suriname

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Infectioloog Stephen Vreden is een van de eerste personen die wordt gevaccineerd met AstraZenica. (Foto: Hennah Draaibaar)

Een aanzienlijk deel van de bevolking zal dit jaar gevaccineerd zijn tegen Covid-19. De regering hoopt 400.000 doses AstraZeneca (2 doses per persoon) binnen te halen. Dit zei minister Amar Ramadhin bij de start van de vaccinatiecampagne dinsdag. “Het doet mij bijzonder deugd dat wij op deze dag een begin kunnen maken met het einde van Covid in Suriname,” deelt infectioloog Stefan Vreden mee.
“Een mond-/neuskap op, handen regelmatig wassen en afstand houden is niet iets dat je je hele leven wil doen,” merkt Vreden op. “We hadden een andere maatregel nodig om van dit bijzonder vervelende virus af te komen. We hebben het nu, er is een vaccin dat ons beschermd. We weten nog niet hoelang, maar in ieder geval lang genoeg om ons van al deze regels af te halen.”  Hij, Claudia Redan, algemeen directeur van AZP en PAHO-vertegenwoordiger Karen Lewis-Bell, benadrukken dat het vaccin het aantal besmettingen drastisch zal laten afnemen en dat levens gered zullen worden.

Volgens de covidwebsite zijn sinds de pandemie in maart vorig jaar, 8880 personen in Suriname besmet geraakt met het virus. 170 zijn overleden. “Covid vaccines save lives, and no doubt the covidvaccin wil do the same,” zegt Lewis-Bell overtuigd. In de eerste fase worden de frontliners, de mensen die direct te maken hebben met de covidzorg, gevaccineerd. Redan geeft aan dat er 176 zorgverleners besmet zijn geraakt in de pandemie. Een groot deel is op de intensive care terecht gekomen. Door de uitval op grote schaal moeten sommige diensten en operaties op een laag pitje draaien of voorlopig stoppen. De vaccine moet ervoor zorgen dat zorgverleners niet uitvallen zodat de covid- en algemene zorg niet langer onder druk staan.

Er is ondanks de “slechte publicatie” en “verhaaltjes die men vertelt” genoeg vertrouwen in het vaccin, delen de sprekers mee. Wereldwijd zijn al meer dan 200 miljoen doses vaccins van 7 producenten in 92 landen toegediend, geeft Ramadhin aan. Redan doet uit de doeken dat bij de online registratie van frontliners die gevaccineerd willen worden, de eerste 3 dagen ruim 900 aanmeldingen zijn geweest. In de eerste fase worden 1500 frontliners gevaccineerd. Voor de eerste spuitjes zijn geprikt zijn, is er een staande ovatie voor de verpleegkundigen, om hen die “lobi en erkenning” te geven. Er is ook een minuut stilte gehouden voor de mensen gestorven aan covid.

“Met de snelheid waarmee de vaccin nu wordt toegediend, zal het vijf jaren duren om 75 procent van de wereldbevolking  te beschermen,” stelt Ramadin. Hij merkt op dat het niet zolang hoeft te duren in Suriname. “We hebben nog geen miljoen doses nodig om een aanzienlijk deel van de Surinaamse bevolking te beschermen,” deelt de minister mee. “Voor het jaar 2021 hopen wij tussen de 350.000 en 400.000 doses binnen te hebben.”  Dit hangt af van hoe sterk Suriname kan onderhandelen, voegt hij eraan toe. Ondertussen heeft India een schenking gedaan van 50.000 AstraZeneca vaccins. “Dokter Vreden zegt het prima,” merkt Ramadhin op. “Dit is het begin van het einde. We gaan Covid-19 samen bestrijden. Daarvoor is een nationale inspanning en nationale opstelling vereist.”
René Gompers

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie