• vrijdag 19 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Voorzitter Santokhi wil een sterke Caricom

| starnieuws | Door: Redactie

Caricom-voorzitter, president Chan Santokhi en secretaris-generaal Carla Barnett tijdens een persconferentie vanmiddag op het presidentieel paleis. (Foto: René Gompers) 

President Chan Santokhi is sinds 1 juli de nieuwe voorzitter van de Caricom. Hij zal leiding geven aan de 43e vergadering van Caricom Staatshoofden en regeringsleider, die in Paramaribo wordt gehouden. "We zijn ready, we zijn voorbereid," geeft Santokhi aan. Hij wil dat de 3-daagse vergadering concrete afspraken oplevert die moeten resulteren in een sterkere Caricom. De officiële opening van de vergadering is zondag. 

Santokhi en secretaris-generaal Carla Barnett, hebben  op een persconferentie vanmiddag, in het presidentieel paleis, uitleg gegeven over de Staatshoofdenvergadering. Ze hebben ook benadrukt dat het niet om een praatclubje gaat. Barnett merkt op dat niet alle successen het nieuws halen maar erkent ook dat sommige zaken inderdaad veel beter aangepakt kunnen worden. 

Er zal onder andere gesproken worden over hoe voedselzekerheid in de regio te garanderen, financiën en geldverkeer, het verbeteren van de handel en het verkeer tussen  de lidlanden, het opzetten en versterken van industrieën, het produceren van energie, aan klimaatverandering en het financieren van projecten die de gevolgen ervan moeten verzachten of  beschermen bieden.
 
De Caricom-voorzitter zegt dat er gewerkt zal worden aan concrete afspraken. Vooral als het gaat om het garanderen van de voedselvoorziening. Zo gaat Suriname land ter beschikking stellen, Guyana werkt aan een groot agrarisch plan, met investeerders zal gestalte worden gegeven aan het garanderen van gezond voedsel in de regio. Althans, er zullen presentaties over de vorderingen van dit plan worden gegeven.

 Ook in het Caribisch gebied zijn de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, merkbaar. Wereldwijd is de vraag naar aardgas enorm toegenomen. De westerse landen zoeken naarstig naar alternatieven. Gevreesd wordt dat er ook een schaarste gaat ontstaan aan de kunstmest die uit aardgas wordt gemaakt. 

Santokhi geeft aan dat als met de leden overeenstemming bereikt kan worden over het snel ontwikkelen van de  voorraden aardgas, de Caricom een hele sterke positie gaat kunnen innemen als het gaat om energie en kunstmest. Het Caribisch gebied zou niet alleen zelfvoorzienend kunnen zijn maar ook kunnen leveren aan de rest van de wereld. De Caricom-top duurt van 3 tot en met 5 juli en gaat van start in de Assuria Hermitage High Rise.

| starnieuws | Door: Redactie