• dinsdag 15 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VOORDELEN OLIERIJKDOMMEN OP ZEE VOORLOPIG BUITEN HANDBEREIK

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De staat Suriname hoeft voorlopig niet te rekenen op de olierijkdommen voor de kust om uit de crisis te geraken. In de regeringstop werd de optie bekeken om alvast financieel voordeel uit de olievelden te halen in de vorm van voorschotten of onderpand.

Een reeks grootinvesteerders is bereid financiële injecties in de Surinaamse economie plegen, maar vragen wel dat de oliereserves als garantiestelling gelden. Dit zal op kort termijn niet het geval zijn. Pas in 2022 vindt de appraisal van de eerste olievelden op zee plaats. Dit is opmerkelijk, want eerder lieten de maatschappijen weten reeds in het eerste kwartaal van 2021 een taxatie binnen het hebben van de twee eerste olieputten in Blok 58.

In 2022 zal het land, volgens de tijdlijn van de president, in het proces zijn van herstel naar groei. Er zal dan geen dringende noodzaak zijn om bijvoorbeeld voorschotten op te nemen bij de multinational Total en Apache.

Dit bevestigd president Chan Santokhi. Het zou ook niet mogelijk zijn, omdat er veel technisch werk in zal gaan zitten. “Met betrekking tot het securitizen en het cashen van die toekomstige inkomsten zegt Total dat die appraisal pas in 2022 komt. Het is heel lastig om te onderhandelen over een issue waarvan de details nog niet bekend zijn, waarvan de appraisal nog niet gegeven is door internationale instituten”, zegt de president.

Vandaar dat de olievelden niet meer als eventuele noodzakelijke financieringsbron wordt aanschouwd. “We hebben ze verschoven naar tweede prioriteit.”

UNITEDNEWS

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie