• maandag 16 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Volksgezondheidsminister: “Sterke indicatie dat het om omicrongolf gaat”

| suriname herald | Door: Redactie

Er zijn zaterdag monsters van positieve COVID-19-tests weggestuurd voor een sequentieanalyse of sequencing om te kunnen zien om welke variant het gaat. Pas als het resultaat uitwijst dat het om de omicronvariant gaat kan gesteld worden dat die aanwezig is in Suriname. De verwachting is om eind van deze week de resultaten van de sequentieanalyse binnen te krijgen, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid in gesprek met Suriname Herald.

Als gekeken wordt naar de wijze van toename en verspreiding van het aantal COVID-19-gevallen, dan is het sterk indicatief dat er sprake is van de omicronvariant, zegt de bewindsman. Er is gisteravond is een nieuw record van het aantal besmettingen genoteerd; namelijk 820 COVID-19-gevallen in een etmaal.

Ramadhin geeft aan dat de cijfers en besmettingen wijzen op een mogelijke omicrongolf, waarbij de omicronvariant dominant is. Het is niet uitgesloten dat het om importgevallen gaat, want aan de Frans–Guyanese kant is omicron sterk aanwezig. Als gekeken wordt naar een presentatie van de Wereldgezondheidsorganisatie, blijkt dat het aantal gevallen aan de Frans-Guyanese kant aan het stijgen is.

Er is tevens sprake van levendig verkeer van personen aan de oostgrens. Volgens resultaten en uit onderzoeken is gebleken, dat omicron wat mildere symptomen vertoont bij gevaccineerde personen, legt Ramadhin uit. Hij benadrukt dat deze uitspraak alleen gedaan kan worden bij gevaccineerde personen. Een boosterprik geeft meer bescherming tegen de symptomen. Voor nu lijken de ziekenhuisopnames mee te vallen. Ramadhin voegt meteen eraan toe, dat het nu nog het geval is en hij niet kan praten over de komende weken.

Het ministerie is in contact met de Ziekenhuisraad en die heeft kenbaar gemaakt dat de situatie nu nog te doen is. Een logische verklaring kan zijn dat het veelal om gevaccineerde personen gaat en een andere factor kan zijn, omdat omicron gepaard gaat met mildere symptomen. De druk op de gezondheidszorg is redelijk te handhaven, zegt Ramadhin.

| suriname herald | Door: Redactie