• maandag 04 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Volksgezondheid: ‘Geen officiële melding vergiftiging of dood door cyanide’

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Er zijn tot nu toe geen officiële meldingen van vergiftiging of overlijden door cyanide. Dit laat het ministerie van Volksgezondheid donderdag in een persbericht weten. Wel heef het departement, naar aanleiding van de situatie in district Brokopondo, de Medische Zending (MZ) en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) ingeschakeld om een analyse te plegen.

In de omgeving van het stuwmeer is er een grote hoeveelheid cyanide ontdekt. Gesuggereerd wordt dat dit gevaarlijke spul in diverse gebieden op illegale manier wordt toegepast bij goudwinningsactiviteiten. Dit vormt gevaar voor de gezondheid van de lokale bewoners. Echter, MZ heeft tot nu toe

geen officiële registratie of meldingen van personen met een mogelijke vergiftiging of overlijden door cyanide.

Klachten

Volksgezondheid roept personen in het gebied op om gelijk medische hulp te zoeken als ze klachten vertonen die zijn gerelateerd aan de negatieve effecten van cyanide. Het gaat om onder meer krachtverlies of zwak gevoel in de ledematen, hoofdpijn, duizeligheid, verwarring, misselijkheid en braken, kortademigheid, pijn in de borst en snelle of langzame hartslag.

Bij contact van de huid of ogen met cyanide kunnen mensen respectievelijk een rode geïrriteerde huid of pijnlijke, opgezwollen oogleden krijgen. Bij blootstelling aan grote hoeveelheden cyanide kunnen verlies van bewustzijn, coma en

epileptische aanvallen optreden.

Volksgezondheid schrijft overleg te voeren met diverse ministeries en internationale organisaties, waaronder de Paho, voor technische ondersteuning. Ook wordt afgesproken de beschikbare mogelijkheden van de diagnostische capaciteit van laboratoria te versterken en te verruimen. Verder wordt er alles aan gedaan voldoende gezond en veilig drinkwater voor handen te hebben. De Surinaamsche Waterleidingmaatschappij, die het drinkwater dagelijks test, meldt dat het nog steeds veilig is om te drinken.

| de ware tijd | Door: Redactie