• donderdag 29 July 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VOLGENS ADHIN VOERT DE PRESIDENT EEN PERSOONLIJKE VETE TEGEN OPPENHEIMER

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Ex-vicepresident Ashwin Adhin gelooft dat president Santokhi een persoonlijke ruzie uitvecht met Oppenheimer, een vete waar het Surinaamse volk slachtoffer van wordt.

Dat zij Adhin, nu assembleelid, tijdens de begrotingsbehandeling 2021 in het parlement. De politicus baseert zijn conclusie aan de hand van het herschikkingsvoorstel dat de regering heeft gedaan aan de Oppenheimer-obligatiehouders. Het voorstel komt erop neer dat Suriname bereid is slechts dertig procent terug te betalen van de twee leningen die de beleggers in 2016 en 2019 via Oppenheimer aan Suriname hebben gegeven. De schuldeisers hebben het voorstel afgewezen en beschuldigen de regering niet te goeder trouw te onderhandelen om de schulden te herschikken.

Suriname moet halfjaarlijks ongeveer 33 miljoen US dollar betalen. Eind 2023 moet in een keer 125 miljoen dollar worden terugbetaald en in 2026 een bedrag van 550 miljoen US dollar.

Volgens de politicus heeft de regering vanaf haar aantreden een fout traject ingezet door tegenstrijdige uitlatingen te doen over de economie en de financiele positie van de staat. Wanneer schulden betaald moeten worden wordt er gejammerd dat er geen geld is, maar wanneer het uitkomt wordt een rooskleuring beeld van de toekomst voorgeschoteld.

Deze zaken worden ook waargenomen door het buitenland, stelde Adhin. “Oppenheimer wordt steeds gecriminaliseerd en nu lijkt het erop dat de president een persoonlijke vete of gevecht voert met Oppenheimer…Wilt u Oppenheimer straffen omdat uw dreigbrief destijds genegeerd is? U gebruikt het land om uw persoonlijke vete tegen Oppenheimer uit te vechten waar het volk slachtoffer van wordt”, stelde het NDP-fractielid. Tijdens de vorige regering had Santokhi als oppositieleider een brief naar Oppenheimer gestuurd en aangedrongen de regering-Bouterse niet aan geld te helpen omdat die een funest financieel-economisch beleid voerde.

Adhin wil van de regering weten wat de opdracht aan het Franse adviesbureau Lazard is met betrekking tot de schuldherschikking met Oppenheimer en hoeveel de staat aan voornoemd adviesbureau betaalt. Het NDP-lid bleef geruime tijd stil staand bij de Oppenheimer-leningen. Hij legde uit dat deze leningen niet consumptief zijn aangewend zoals president Santokhi vaker heeft aangegeven, maar om noodzakelijke uitgaven te financieren. Onder andere werd Staatsolie geholpen haar schulden te herschikken, maar werden ook cash calls voor Surinames participatie in de Newmont-goudmijn betaald, alsook olierekeningen en andere schulden van de EBS. “Het geld was niet om lopende uitgaven van de regering te financieren”, benadrukte de ex-vicepresident.

UNITEDNEWS

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie