• vrijdag 22 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VN: Venezuela schendt mensenrechten

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie

Voorlezen

Rechters en openbare aanklagers in Venezuela hebben een belangrijke rol gespeeld bij ernstige schendingen van de rechten van tegenstanders van de regering, aldus VN-onderzoekers.

In een nieuw rapport dat donderdag werd vrijgegeven, hekelde het VN-team dat belast is met het onderzoeken van de mensenrechtensituatie in Venezuela een nijpend gebrek aan rechterlijke onafhankelijkheid in het land, terwijl het beschrijft hoe tekortkomingen in het rechtssysteem ervoor hebben gezorgd dat bepaalde schendingen, waaronder het gebruik van marteling ongestraft konden voortduren.

“Te midden van de diepe mensenrechtencrisis in Venezuela is de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht sterk uitgehold, waardoor haar rol bij het verlenen van gerechtigheid en het waarborgen van individuele rechten in gevaar komt”, zei Marta Valinas, voorzitter van de VN-onderzoeksmissie.

Het team werd in 2019 opgericht door de VN-Mensenrechtenraad om een reeks vermeende schendingen te onderzoeken in het door een crisis geteisterde land, waar president Nicolás Maduro wordt beschuldigd van het hardhandig optreden tegen personen of organisaties met afwijkende meningen.

“Ons laatste onderzoek heeft redelijke gronden gevonden om aan te nemen dat rechters en openbare aanklagers, onder toenemende politieke druk, een belangrijke rol hebben gespeeld bij ernstige schendingen en misdaden tegen tegenstanders, gepleegd door verschillende statelijke actoren in Venezuela”, zei Valinas in een verklaring.

Het rapport van het team was gebaseerd op interviews en analyse van 183 aanhoudingen van tegenstanders van de regering tussen 2014 en vorige maand. In het rapport werd opgemerkt dat Venezuela, twee jaar na de missie, de onderzoekers niet heeft toegestaan om in het land feitenonderzoek uit te voeren.

Amnesty International verwelkomde de VN-bevindingen. "Vandaag de dag is de noodzaak van internationale rechtsmechanismen, zoals het Internationaal Strafhof, om slachtoffers in Venezuela te ondersteunen, duidelijker dan ooit", zei Erika Guevara-Rosas, directeur Amerika bij Amnesty International, in een verklaring.

“Misdaden tegen de menselijkheid die in het land worden begaan, zullen onbestraft blijven als er niet wordt gezocht naar alternatieve rechtsmiddelen die niet via staatsinstellingen gaan”, iets wat Amnesty International en “een groot deel van de Venezolaanse en internationale civiele samenleving aan de kaak stellen”.

Verwoestende gevolgen voor slachtoffers
Onder de gevallen die door de VN zijn beoordeeld, waren mannelijke en vrouwelijke gedetineerden die in 2020 werden onderworpen aan gedwongen verdwijning op korte termijn, marteling, waaronder seksueel geweld, en "willekeurige beroving van het leven".

De onderzoekers zeiden dat ze geen bewijs hebben gevonden dat hoge functionarissen worden onderzocht of vervolgd voor gepleegde misstanden.

Gevallen waarin autoriteiten zijn vervolgd, die de Venezolaanse autoriteiten vaak aanwijzen als bewijs van vooruitgang door het gerechtelijk apparaat, zijn hopeloos ontoereikend, aldus het rapport.

Het VN-team verwees naar de zaak van oppositieleider Fernando Alban, die in 2018 van de tiende verdieping naar beneden viel terwijl hij werd vastgehouden door de Venezolaanse inlichtingendienst.

Het team ontdekte dat de aanklachten “zeer beperkt van omvang waren en/of gericht waren op het isoleren van laaggeplaatste daders, in tegenstelling tot het zoeken naar verantwoording verderop in de commandostructuur”.

Francisco Cox, lid van de VN-onderzoeksmissie, zei dat "de overweldigende meerderheid" van schendingen gericht tegen regeringstegenstanders die eerder door het team waren gedocumenteerd "niet had geleid tot grondige onderzoeken, vervolgingen en veroordelingen van al degenen die naar verluidt verantwoordelijk zouden zijn".

De onderzoekers ontdekten ook dat aanklagers informatie hadden ingediend die door foltering was besmet en die rechters vervolgens als bewijsmateriaal tegen verdachten toegaven.

In sommige gevallen gaven rechters opdracht vermeende slachtoffers van marteling, soms met zichtbare verwondingen, terug te sturen naar dezelfde detentiefaciliteit waar ze zeiden dat het misbruik had plaatsgevonden. Het handelen en nalaten van de rechters had "verwoestende gevolgen voor de slachtoffers, waaronder voortdurende marteling", aldus het rapport.

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie