• zondag 27 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vis en vlees worden steeds onbetaalbaarder

| dagblad suriname | Door: Redactie

“Om alleen naar groenten over te schakelen gaat moeilijk zijn, maar ik denk dat ik dat ga moeten doen:, zegt Daphne. “De prijs van haast alle vleessoorten is verhoogd. Voor vis betaal je al tussen de SRD 100 en SRD 400, voor een hele kip betaal je al tussen de SRD 150 en SRD 300. Het hangt ervan af of je voor een kleine kip kan betalen, anders zal je moeten kiezen voor een pakje bouten met twee stukken. Die zijn te vinden voor SRD 50 en meer en een heel pak kost SRD 200 bijna of zelfs meer”, zegt Daphne.

“Dan heb

je daarnaast ook de prijzen van een doks, die kan je tussen de SRD  250 en SRD 600 vinden. Wild vlees is tussen de SRD 200 en SRD 400 niet heel, maar per kilo. Heb je ook nog seafood soorten, alles meer dan SRD 200. Hoe doe je dat nu? Ik kan nog zeggen dat ik mijn eigen groenten ga planten, maar eigen dieren kweken kan ik niet. Alles wordt van je afgenomen. Je hele levensstijl wil men ook voor je komen bepalen, dat kan toch niet? De prijs van een rek ei is verschillend. Bij de ene vind je het voor SRD 140 of SRD 160. Een ei is bij de ene SRD 6 en bij de andere SRD 7 per stuk. Hoe doen wij het verder”, vraagt Daphne zich af.  

“Het is een heel groot verschil, maar ik koop het uiteindelijk toch. Ik kan niet elke dag alleen groenten eten”, zegt een andere vrouw. “Goed bekeken is er ook geen vaste prijs voor groentesoorten. Je hoort dan SRD 15, 25 of 30 voor een bos en als je een groot gezin hebt geef je dan aan een groentesoort meer dan SRD 100 uit. Over vruchten wil ik het helemaal niet hebben. Daar zit men te overdrijven. Alles is letterlijk in prijs verhoogd. Maar ik ga niet kunnen stoppen. Ik ga een stuk vlees of vis moeten hebben. Voor mij maakt het mijn bord wel compleet, maar ik kan het mij nog permitteren. Er zijn velen die het niet kunnen, dus er moet wat gedaan worden. De salarissen zijn al heel laag en dan heb je nu verhoging op alles. Het is moordend”, zegt de vrouw.

TM

| dagblad suriname | Door: Redactie