• zondag 05 December 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vijftiende ‘noodzakelijke’ missie kinderhartchirurgie succesvol

| de ware tijd | Door: Redactie

Vijftiende ‘noodzakelijke’ missie kinderhartchirurgie succesvol

23/11/2021 18:29 - Van onze redactie

Het operatieteam geconcentreerd in actie tijdens de vijftiende kinderhartmissie in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Foto: AZP  

PARAMARIBO - De vijftiende kinderhartchirurgiemissie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC is succesvol afgesloten. Samen met het Surinaams team van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is aan vijftien kinderen met een hartaandoening “een betere toekomst geboden”. Dat meldt het AZP in een persbericht. De missie duurde van 6 tot en met 20 november en was onder leiding van kinderhartchirurg Dave Koolberge.

"Het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (Cahal) heeft ondanks de moeilijke tijden in de zorg in Nederland, ruimte gegeven om dit vrij groot team af te laten reizen om het Surinaamse kind met een hartafwijking te helpen", aldus het persbericht. Het team bestond verder uit een kindercardioloog, kinderanesthesiologen, een kinderintensivist, operatieassistenten, een perfusionist en kinder-IC-verpleegkundigen.

Het streven is om jaarlijks een kinderhartmissie in Suriname te hebben. Vanwege de covid-19-pandemie vond die van vorig jaar geen voortgang. Een aantal kinderen moest hierdoor noodgedwongen in Columbia geholpen worden. Deze missie was dan ook "dringend noodzakelijk". Want opereren in Suriname zelf heeft als belangrijkste voordeel dat de kinderen kunnen herstellen in hun vertrouwde omgeving.

Vanwege de jarenlange ervaring van zowel Nederlandse als Surinaamse zijde, en de al aanwezige faciliteiten voor de volwassenhartchirurgie, durft het team ook steeds moeilijkere operaties aan. Hierdoor kunnen steeds meer kinderen in Suriname geholpen worden en hoeven steeds minder voor behandeling weggestuurd te worden.

Het streven is om in 2022 twee kinderhartchirurgiemissies uit te voeren zodat de ontstane achterstand ingelopen kan worden. "Het AZP is de leiding van het Cahal, het kinderhartchirurgieteam, het personeel dat heeft meegeholpen en alle overige personen en instanties die een bijdrage hebben geleverd, bijzonder dankbaar voor hun inzet, die heeft geleid tot een succesvolle vijftiende kinderhartmissie."

Het totale Nederlandse team van de vijftiende missie kinderhartchirurgie.

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie