• dinsdag 07 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Videoscheidsrechter: Vloek of zegen?

| de ware tijd | Door: Redactie

door Stan Herewood

PARAMARIBO — De videoscheidsrechter (VAR) heeft opnieuw tongen losgemaakt, nu bij het Wereldkampioenschap 2022 in Qatar. Op toernooien waar dit hulpmiddel wordt toegepast  zijn er voor- en tegenstanders, afhankelijk hoe het uitkomt voor degene die er voor- of nadeel van ondervindt.

In de professionele voetbalwereld wil men geen genoegen nemen met scheidsrechterlijke blunders en dwalingen, vandaar dat de VAR is ontwikkeld. Tijdens het wereldtoernooi in Qatar hebben doelpuntenmakers, spelers en publiek al meerdere keren een vreugdedans gemaakt, maar na tussenkomst van de VAR sloeg die vreugde om in teleurstelling.  De VAR heeft gesproken: buitenspel of een overtreding!

“Scheidsrechters

zijn mensen en kunnen bij zo een dynamische tak van sport als voetbal niet alles zien. Ze hebben soms te maken met een grijs vlak”

Eindverantwoordelijkheid

Enrico Wijngaarde, de toparbiter van Suriname en de Fifa van weleer, heeft belangrijke internationale wedstrijden voor Concacaf en Fifa geleid. Hij was de eerste Surinaamse arbiter die het zover had geschopt. “Scheidsrechters zijn mensen en kunnen bij zo een dynamische tak van sport als voetbal niet alles zien. Ze hebben soms te maken met een grijs vlak.”

De VAR biedt mogelijkheden om tot een meer verantwoord besluit te komen. Wel wijst Wijngaarde erop dat de eindverantwoordelijkheid aan de arbiter wordt overgelaten. Deze is niet verplicht mee te gaan met wat de videoscheidsrechter laat zien en noemt enkele situaties waarbij de beelden geen uitsluitsel kunnen geven.

Bij sommige wedstrijden tijdens het nu bijna twee weken aan de gang zijnde wereldtoernooi heeft hij besluiten van de VAR gezien waarbij hij zijn wenkbrauwen fronst. VAR oplettend

Een van de meest moeilijke besluiten is het toekennen van een strafschop wegens welke overtreding dan ook, waarbij opzet of niet, glashelder is.  De meest voorkomende overtredingen zijn handsbal, buitenspel en schwalbe. Dit laatste is het zich laten vallen om het te doen  voorkomen dat ze verkeerd zijn aangevallen. Ze proberen hiermee de scheidsrechter te misleiden. Aan dit laatste bezondigen spelers zich niet meer zo vaak omdat ze weten dat VAR oplet.  

Wijngaarde: “Feitelijk is de instructie, dat de scheidsrechter zijn functie zodanig moet uitoefenen alsof VAR niet bestaat, benadrukt Wijngaarde. De bedoeling is dat het menselijke, het natuurlijke, blijft bestaan en de VAR extra ogen toevoegt aan het geheel, daar waar het oog van de mens mogelijk niet reikt.” De VAR is geïntroduceerd bij het WK 2018 in Rusland.

Als de controlekamer waar alle camera beelden zijn te volgen denkt dat de scheidsrechter iets heeft gemist, kan zijn aandacht via een oortje met microfoon  erop worden gevestigd. Hij bekijkt samen met de hoofd video scheidsrechter een of meer geselecteerde beelden en baseert daarop zijn uiteindelijke besluit. Er zijn 24 videoscheidsrechters op het WK in Qatar.

    | de ware tijd | Door: Redactie