• dinsdag 31 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vicepresident wantrouwt president Santokhi

| de ware tijd | Door: Redactie

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Vicepresident Ronnie Brunswijk koestert een zeker wantrouwen jegens president Chandrikapersad Santokhi. Het wantrouwen vloeit voort uit handelingen van veiligheidsdiensten van de president en werkarmen van het Openbaar Ministerie (OM) tegen hem en andere toppers van zijn politieke partij Abop. Brunswijk zei woensdag tegen journalisten vóór aanvang van de vergadering van de raad van ministers zijn rug niet meer te keren naar de president.

De vicepresident zegt over bewijzen en rapporten te beschikken dat de inlichtingen- en andere justitiële diensten worden ingezet om politieke personen uit te schakelen. Hij gaf aan dat de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van de

president hem achtervolgen en al zijn gangen nagaan. Dit is voor hem onaanvaardbaar.

“De opsporing van Abop-bestuurslid Joël ‘Bordo’ Martinus is volgens hem onderdeel van een scenario om Bordo uit te schakelen”

Brunswijk waarschuwde dat de scenario’s uit de hand zouden kunnen lopen. “Overal waar ik ga sturen ze mensen. Ik heb de president gezegd dat dit gebeurt en het kan een keertje fout gaan.” Brunswijk zegt over talrijke rapporten te beschikken met scenario’s om personen dichtbij hem uit te schakelen. Zo zou in een rapport naar de procureur-generaal zijn gegaan waarin wordt aangegeven dat activiteiten en de verkiezingscampagne van Abop is gefinancierd door drugscriminelen.

De opsporing van Abop-bestuurslid Joël ‘Bordo’ Martinus is volgens hem onderdeel van een scenario om Bordo uit te schakelen. De politicus, tevens directeur van het Nationaal Indoor Stadion, wordt door justitie gezocht op verdenking van onder andere moord, drugshandel en witwassen. Bordo blijkt voordat de officiële opsporing tegen hem werd gelanceerd te zijn ondergedoken.

Brunswijk betwijfelt of zijn partijgenoot zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan de strafbare feiten waar hij van wordt verweten en dat hij vuurwapengevaarlijk is. De vicepresident stelt dat hij over de inlichtingenrapporten over een begraven drugsvliegtuig beschikte nog voordat de huidige regering was aangetreden. Hij vraagt zich af waarom toen geen acties zijn ondernomen indien Bordo daarbij betrokken zou zijn. “Waarom was die informatie achtergehouden? Waarom was er nog niet op gewerkt?”

Kritiek Bordo

De vicepresident zegt dat het kamp van de president er moeite mee heeft dat Bordo de afgelopen periode forse kritiek heeft geleverd op Santokhi. Tijdens een meeting waar Brunswijk aanwezig was is aangegeven dat het “genoeg is” en dat Bordo opgepakt moet worden. Brunswijk zegt de president bij diverse gelegenheden te hebben gewaarschuwd dat de justitiële instituten en middelen niet mogen worden ingezet om politieke personen aan te pakken.

Hij zou de rapporten die zijn vermoedens ondersteunen als bewijs aan het staatshoofd hebben gegeven. “Ik heb de president zo veel keren gewaarschuwd, maar hij luistert niet naar mij. “Alleen waarschuw ik dat de instrumenten van het land niet gebruikt mogen worden om politieke mensen uit te schakelen. Dat gaat gevaarlijk worden”, aldus de voorzitter van de raad van ministers.

Hij zegt dit te hebben gezien in het geval van zijn broer Leo die van het OM een uitreisverbod kreeg, terwijl tegen andere betrokkenen in dezelfde zaak geen reisverbod werd uitgevaardigd. Brunswijk stelt dat het OM objectief hoort te zijn. Volgens de vicepresident heeft Santokhi geen oor naar zijn beklag.

| de ware tijd | Door: Redactie