• dinsdag 21 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VES: Regering scoort in 1e minuut 2e helft autogoal

| starnieuws | Door: Redactie

Hoewel president Chan Santokhi had afgezworen, wordt het beleid van family, friends & sponsors voortgezet met de benoeming van Leo Brunswijk als CEO van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Hij is de jongere broer van vicepresident Ronnie Brunswijk. "Als je bij de aanvang van de 2e helft van de wedstrijd, waar je al fors op achterstand staat, reeds in
de 1e minuut een autogoal maakt, dan is dat politiek suïcidaal gedrag. De beloofde correctie of beleidsombuiging is derhalve een farce", stelt de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in de nieuwste editie van Inzicht.

De EBS is het nationale elektriciteit- en kookgasbedrijf. Het is het meest vitale bedrijf in een land. Niet voor niets heet het bedrijf in het Engels The National Power Company, waarbij Power staat voor macht, kracht en gezag. Het is dan ook noodzakelijk en in aller belang om in het meest cruciale bedrijf de beste beschikbare persoon met de leiding te belasten, meent de VES. Dat kan alleen middels een open sollicitatie met duidelijke kwalificatie- en functievereisten, te beoordelen door een professionele selectiecommissie. In flagrante strijd met de beginselen van Goed Bestuur en hard tegen de gemaakte beloften in, kiezen de president en de vicepresident ervoor om deze vitale functie, in een koehandel, aan het broertje toe te wijzen.In een Zoommeeting met de 4 coalitiepartners, nog voordat ze de regering hadden gevormd, heeft de VES geadviseerd om ver te blijven van het benoemen van incompetente mensen op sleutelposities. Dit betekent dat de regeringsleiders gedurende de gehele 1e helft van de regeerperiode niet alleen de zachte maar ook de harde kritieken arrogant zijn blijven negeren.

De president heeft in zijn jaarrede 2023 op 30 september in DNA plechtig beloofd dat het beleid zal worden omgebogen. Hij heeft ook vaker gezegd dat hij in de 2e helft van zijn regeerperiode de gemaakte fouten zou corrigeren. Hij heeft daarbij de hulp van de VES daarbij hard nodig is.

Het excuus dat gebruikt wordt dat het aan zijn coalitiepartner ligt is een drogreden, want de president is wel de hoogst verantwoordelijke voor de uitvoering van het regeerakkoord en hij zal alle zaken die daarvan afwijken, moeten weigeren. Hij is door de samenleving, na 10 jaar NDP-wanbestuur, gekozen om te breken met de traditie van regelarij en vriendjespolitiek. Op zijn minst dient hij, in het kader van transparantie het volk tekst en uitleg te geven waarom hij de plechtige belofte van goed en voorspelbaar bestuur aan zijn presidentiële laars heeft gelapt. Het lijkt erop dat de regering het verderfelijke beleid van de vorige regering kost wat kost wil overtreffen, stelt de VES.

| starnieuws | Door: Redactie