• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Verscherpte inreisregels voor reizigers uit VS en Europa

| suriname herald | Door: Redactie

Ingaande morgen worden regels ingevoerd voor reizigers uit laag- en hoogrisicolanden. De VS en Nederland zijn door de autoriteiten in Suriname als hoogrisicolanden aangemerkt. Dit deelde minister Amar Ramadhin (Volksgezondheid) zondag op een persconferentie mee.

De minister zegt dat het inreisverbod voor Europa met name Nederland al ter discussie was bij het Outbreak Management Team. "Het inreisverbod wordt gewijzigd. We zijn net uit de vierde golf. We zien al weken een daling van het aantal COVID-gevallen. Wij willen deze situatie zo lang mogelijk behouden vandaar de maatregelen om de samenleving te beschermen."

Personen die vanuit Nederland naar Suriname afreizen moeten een antigeentest overleggen, die niet ouder dan 24 uur is of een PCR-test die niet ouder dan 48 uur is. Dit met de nieuwe ontwikkelingen in Nederland waar er een recordaantal cases en ziekenhuisopnames genoteerd worden. Alleen volledig gevaccineerden hebben toegang tot Suriname. Bij aankomst zijn reizigers verplicht op de derde dag een antigeentest te doen bij een geaccrediteerde testlocatie.

"Indien de reiziger positief wordt getest op COVID-19 wordt deze geïsoleerd volgens de richtlijnen en moet zich wenden tot een huisarts. De ongelijkheid wordt bekeken om positieve gevallen uit het buitenland centraal te laten monitoren."

Voorts zijn reizigers verplicht het bewijs van een eventuele negatieve COVID-19-test bij zich te houden. Bij vertrek van deze reizigers uit Suriname moeten zij het testbewijs dat ze op de derde dag van hun vakantie hebben gehad kunnen aantonen. Wie dat niet kan aantonen krijgt een boete van 100 euro of de tegenwaarde in SRD opgelegd."

Voor laagrisicolanden geldt een volledige vaccinatie en een PCR-test niet ouder dan 72 uur of een antigeentest niet ouder dan 24 uur voor vertrek. In feite is de antigeentest voor laagrisicolanden niet nodig, zegt Ramadhin.

Naomi Hoever

| suriname herald | Door: Redactie