• dinsdag 31 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Veroordeelde drugssmokkelaar Radj O. uitgeleverd aan Suriname

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- De Nederlandse justitie heeft de Surinamer, Ramchender Oedit (Radj), uitgeleverd aan Suriname.

In 2018 werd een vliegtuig met aan boord 488 kilo werd onderschept in Suriname. In deze zaak zijn een aantal personen aangehouden, maar vertrok de verdachte Oedit naar het buitenland voor hij worden aangehouden.

Oedit werd in 2021 bij verstek tot 16 jaar hechtenis veroordeeld en de Colombiaanse piloten kregen 14 jaar gevangenisstraf opgelegd.

Deze zaak loopt sinds maart 2018 toen het toestel landde op het terrein van Oedit in Saramacca.

Bij het onderzoek is er een analyse gedaan naar mastgegevens van telefoongesprekken die zijn verzameld door

de politie.

In deze zaak heeft de rechter ook twee piloten gehoord die het politievliegtuig bestuurden. Zij verklaarden onder meer dat op 13 maart, twee hefschroefvliegtuigen met politiemannen werden ingezet.

Het drugsvliegtuig werd achtervolgd, hierbij probeerde de piloten van de Cessna, op hen in te vliegen. Daarna werden er schoten gelost en landde het toestel op de landingsbaan van Oedit in Saramacca.

Uiteindelijk bleek hij in Nederland te zitten. Volgens Oedit was hij niet gevlucht, maar zat hij daar om gezondheidsreden. Hij dreigde met een schadeclaim tegen de Surinaamse overheid omdat hij ten onrechte zou worden gelinkt aan deze grote drugszaak.

Suriname vroeg daarna om de hulp van Nederland en de uitlevering van Oedit en werd hij in Nederland opgepakt en in detentie geplaatst.

Afgelopen week werd hij uitgeleverd en onder zware begeleiding vanaf Zanderij naar Paramaribo gebracht.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie