• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Verdachte Dijksteel hoorde de 8 decemberslachtoffers smeken hun niet te vermoorden

| ABCSuriname | Door: Redactie

Iwan Dijksteel, werd gisteren ondervraagd tijdens het verdachtenverhoor in de hoger beroepzaak van het Decemberproces.

Dijksteel had opmerkelijke verklaringen. Hij was coördinator van de beveiliging van Bouterse. Er waren 3 groepen beveiligers, met 7 man per groep. Volgens getuigenverklaringen heeft Dijksteel geparticipeerd aan de moorden in het Fort Zeelandia. Op de vraag hoe zoveel getuigen verklaren hem gezien te hebben, zei Dijksteel veel ‘look-a-likes’ te hebben. Om die reden kan het volgens hem, dat de getuigen zich vergissen.

Dijksteel verklaarde wakker geschrokken te zijn door schoten. Hij liep naar boven om te vragen wat er gebeurde, en kreeg te horen dat

Paul Bhagwandas ‘bezig’ was. Dijksteel hoorde de latere slachtoffers smeken om hen niet te vermoorden. Hier heeft hij verder geen vragen over gesteld. Dijksteel werd gisteren gevraagd als hij, als hoofdbeveiliger, aan Bouterse heeft gerapporteerd over de schoten. Hij zei van niet, en niet te weten waar Bouterse was. Er is met verbazing gereageerd op het antwoord van Dijksteel; het bevreemdde de rechters dat hij als hoofdbeveiliger niet wist waar Bouterse was en geen rapportage deed over de schoten. Het verhoor van Dijksteel werd afgesloten met de vraag hoever zijn loyaliteit aan Bouterse strekte in die tijd. Dijksteel antwoordde dat, indien hij naar zijn gevoel eerlijk handelde, de loyaliteit ‘heel ver gaat’.

| ABCSuriname | Door: Redactie