• zondag 28 February 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Venezuela hoopt op 'betere relaties' met VS

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Joe Biden zijn kandidaat voor de functie van minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, heeft Nicolas Maduro een 'brutale dictator' genoemd. (Foto: Reuters) De Venezolaanse president Nicolas Maduro hoopt op betere betrekkingen met Washington onder de Amerikaanse president Joe Biden. De diplomatieke banden met Washington zijn bijna twee jaar verbroken tijdens de regering van Donald Trump.

"We moeten de Verenigde Staten vertellen: we willen onze relaties verbeteren, er één van respect, wederzijdse erkenning en een relatie met een toekomst van maken", zei Maduro woensdag tijdens een televisiepresentatie. Hij drong er bij de regeringsgezinde wetgever, de Nationale Vergadering, op aan "initiatieven te nemen" voor een "nieuw begin" met Washington. Na jaren van een ijzige relatie hebben Caracas en Washington de diplomatieke banden volledig verbroken op 23 januari 2019, toen de Amerikaanse regering oppositieleider Juan Guaido erkende als de interim-president van Venezuela.

Biden's genomineerde voor minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, heeft Maduro omschreven als een 'brutale dictator', en tijdens zijn hoorzitting ter bevestiging van de Senaat zei hij dat hij het beleid van Trump om Guaido te steunen, steunde. De regering-Trump vaardigde onder meer sancties uit tegen de socialistische regering van Venezuela, legde een olie-embargo op en weigerde onder meer de herverkiezing van Maduro in 2018 te erkennen. Analisten vinden dat de regering-Biden een gematigder standpunt zal innemen en internationale bemiddeling voor de overgang naar een nieuwe regering zal ondersteunen.

Maduro, die zei dat hij 'drie keer' naar Biden's inauguratietoespraak had geluisterd, vroeg de nieuwe Amerikaanse regering om 'de bladzijde om te slaan ... na vier jaar van Trumpistische wreedheid'. Guaido schreef eerder dat hij en zijn aanhangers zullen blijven werken aan "de vrijheid van Venezuela en vrije verkiezingen". Hij zei dat zijn 'ambassadeur' in Washington aanwezig was bij de inauguratie van Biden.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie