• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Venezolaanse olie na twee jaar weer in Europa

| starnieuws | Door: Redactie

Na twee jaar worden weer exporten van Venezolaanse olie naar Europa toegestaan. (Foto: Reuters)

Een vracht van 650.000 vaten Venezolaanse olie, gecharterd door het Italiaanse Eni staat op het punt uit te varen met de eerste export van ruwe olie uit het door de VS gesanctioneerde land naar Europa in twee jaar. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde in mei brieven naar Eni en het Spaanse Repsol waarin ze werden gemachtigd om opnieuw Venezolaanse ruwe olie te gebruiken als een manier om miljarden dollars aan onbetaalde schulden en dividenden van het OPEC-lidstaat te vereffenen.

Een tweede tanker gecharterd door Eni, de Very Large Crude Carrier (VLCC) Pantanassa, vaart momenteel naar Venezuela en zal volgens gegeven van Refinitiv Eikon en een verzenddocument gezien door Reuters naar verwachting 2 miljoen vaten van dezelfde kwaliteit, verdunde ruwe olie (DCO) laden en naar Europa brengen. Die lading zal naar verwachting later deze maand worden geleverd door het staatsbedrijf PDVSA van Venezuela, met een optie voor Eni om een ​​deel van de ruwe olie te verkopen aan het Spaanse Repsol voor zijn raffinaderijen in Cartagena en Bilbao.

De onder Maltese vlag varende Pantanassa zal volgens planning worden geladen via schip-tot-schip-transfer in de buurt van de Amuay-haven in Venezuela, aldus het document.

De olie-export van Venezuela in mei daalde tot het laagste niveau in 19 maanden als gevolg van contractwijzigingen die door PDVSA werden afgedwongen om de meeste spotverkopen om te schakelen naar vooruitbetaling, waardoor het risico op onbetaalde ladingen werd verminderd. De wijziging had geen invloed op klanten onder swapovereenkomsten van schuldbetalingsovereenkomsten.

Europese, Aziatische en Amerikaanse bedrijven die joint ventures met PDVSA in Venezuela exploiteren, waaronder Eni, Repsol, Chevron, ONGC Ltd en Maurel & Prom, hebben miljarden dollars verzameld in lopende schulden sinds de regering van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump de olieswaps die werden gebruikt voor het omwisselen van Venezolaanse olie voor brandstof en schuldbetalingen, heeft opgeschort.

| starnieuws | Door: Redactie