• woensdag 07 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Veertien Defensiemedewerkers nu tuchtrechter

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Het is belangrijk om tucht binnen de Defensieorganisatie te handhaven. Het is een instrument om discipline te waarborgen.” Zo sprak kolonel Glenn Sedney gisteren tijdens de diploma-uitreiking aan de veertien geslaagden van de tuchtrechters cursus van het Instituut voor Defensie Opleidingen (IDO).

De oud-bevelhebber, die één van de hoofdinstructeurs van de cursus was, is blij met de actieve deelname van de participanten. “Onderwijs is de basis van alle ontwikkeling . We maken deel uit van de globaliserende wereld en als je wil meegaan moet jij je blijven scholen.” Hij grapte daarom zich ook als cursist

te hebben opgesteld om wat te kunnen bijleren.

“Doordat mensen steeds minder lezen, gaan ze verbaal ook achteruit wat ook weer ertoe leidt dat emotioneel handelen de boventoon voert ten opzichte van het rationele”

On the job

Het is bijna 31 jaar geleden dat de vorige tuchtrechters cursus werd verzorgd. “Daarna werd de informatie oraal overgedragen en men leerde on the job het werk”, zei Justus Hew A Kee, commandant van het IDO. Ook hij benadrukte het belang van bijscholing. “Ervaring alleen is niet genoeg. De theoretische uitgangspunten vormen de basis.” Hij stelde dat als tucht niet kan worden toegepast de organisatie niet tot haar juiste potentie kan komen.

Werner Kioe A Sen, bevelhebber van het Nationaal Leger, was één van de personen die de training jaren terug on the job heeft gehad. “Maar iedereen handelt dan vanuit zijn eigen conceptie.” Kioe A Sen wees erop dat een militaire organisatie niet te vergelijken is met een sportteam. Regelmaat en orde zijn zaken die volgens de bevelhebber terug te vinden zijn in het leger. “Wij zijn dagelijks getuige van financiële én ethische armoede. Doordat mensen steeds minder lezen, gaan ze verbaal ook achteruit wat ook weer ertoe leidt dat emotioneel handelen de boventoon voert ten opzichte van het rationele.”

Kennis gebruiken

Voor Sherif Abdoelrahman, directeur van Defensie, is vooral belangrijk wat de cursisten zullen doen met wat ze hebben geleerd. “We maken vaak mee dat mensen een opleiding volgen, maar de kennis niet gebruiken.” Hij riep daarom de geslaagden op om daadwerkelijk hun kennis in te zetten. Daardoor wordt het doel van deze cursus – waarden en normen binnen de defensieorganisatie waarborgen en bevorderen – daadwerkelijk behaald.

De geslaagden waren in elk geval enthousiast en wilden weten wanneer zij kunnen beginnen met hun taak als tuchtrechter. Volgens Hew A Kee is het de bedoeling dat er meerdere trainingen komen. Andere topfunctionarissen binnen het leger, onder wie Jerry Slijngard en Kim Pinas, hebben ook meegewerkt aan de cursus. Enkele vakken die werden verzorgd waren ethiek en integriteit, tuchtrecht en psychologie.

| de ware tijd | Door: Redactie