• maandag 02 October 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Veel meer verborgen in Suriname-Guyana bekken dan tot nu toe gevonden

| dagblad suriname | Door: Redactie

Investeringsmaatschappij doelt op diepere boringen 

Resultaten van exploratieboringen in het Guyana-Suriname bekken ondersteunen de aanwezigheid van uitgestrekte en diepere materialen dan tot nu toe bekend was Dat meldt Westmount Energy, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde investeringsmaatschappij met boringen in verschillende blokken in het bekken. 

Westmount stelt, dat bijvoorbeeld in het Guyanese Corantijn-blok er een diepere bron wacht om ontdekt te worden. Westmount zei ook. dat er onlangs olie voorkomens zijn gemeld in de Zanderij-1-put in Blok 42 in Suriname, waar exploitant Shell momenteel resultaten evalueert. Westmount stelt, dat er vanaf het vierde kwartaal van 2022 extra diepe boringen met meerdere doelen

gepland staan bij Wei-1 in het Corantijn Blok in Guyana, dat wordt beheerd door het Canadese Frontera Energy Corporation en CGX. Zo ook in Suriname bij Awari-1 in Blok 58, dat wordt beheerd door TotalEnergies. Tegen deze achtergrond zei Westmount enthousiast te blijven over de toekomst van het Guyana-Suriname bekken, aldus de gespecialiseerde nieuwswebsite OilNow. 

Total mist durf

Tot nu toe heeft Total zich twijfelachtig getoond voor een definitief  besluit voor de Surinaamse kust. Onlangs maakte de Chief Financial Officer (CFO), Jean-Pierre Sbraire, van Total geen melding van een voorgenomen definitieve investeringsbeslissing (FID) voor Blok 58. Evenmin maakte hij melding van de activiteiten van Total in Suriname, bij de Earnings Conference van de Franse grootmacht.

Eddie Jharap, de voormalige Staatsolie-directeur, beklaagde zich eerder dat Total Energies, exploitant van de Surinaamse blok 58 ‘ballen in de broek’ mist om onderzoek te doen naar olie in voor de Surinaamse kust. Jharap schreef op social media: “Exxon had durf voor olie-onderzoek in diepwater van Guyana. Total Energies reageerde snel, verkreeg rechten in diepwater Suriname grenzend aan Exxon, vindt olie, maar mist ballen in de broek.”

| dagblad suriname | Door: Redactie