• zaterdag 10 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VEAPS heeft moeite met inwisselen tegen lagere koers

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Swami Girdhari, secretaris van de VEAPS

De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) heeft geen moeite met repatriëring van export-dollars naar Suriname. "Maar 30% verplicht inwisselen tegen een lagere koers van de Centrale Bank van Suriname (per 1 maart bandbreedte) is onterecht afpakken van een deel van de omzet van de agrarische sector. De winst wordt op deze manier afgeroomd", zegt secretaris Swami Girdhari aan Starnieuws.

"Samen met de stijging van de brandstofprijs de afgelopen maanden en verhoging van de productiekosten verslechtert onze concurrentiepositie en dreigen we onze exportmarkt te verliezen", legt Girdhari uit. Hij vindt het jammer dat de presidentiële commissie de VEAPS niet gehoord heeft bij het nemen van dit besluit. Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning heeft het pakket aan maatregelen vrijdagavond in grote lijnen uiteengezet in De Nationale Assemblee. Later op de dag wordt er een persconferentie gehouden over de bandbreedte waarin de koers mag schommelen.

De VEAP-secretaris vindt dit niet de wijze "hoe we uit de crisis moeten komen, waarbij mannen in nette pakken met maatregelen bedacht in achterkamers, denken de hardwerkende en ploeterende agrariër op te zadelen met kostenverhogende maatregelen. We krijgen nu de CBvS bandbreedte koers en de doaunekoers blijft SRD 14.29 voor de US-dollar. We gaan terug naar de tijd met meerdere 'formele' koersen. Dit zal leiden tot wanorde en chaos en een bron van ellende", meent Girdhari. Daarnaast is er ook de solidariteitsheffing, de verhoging van de omzetbelasting en andere lasten verzwarende maatregelen. Daartegenover staat dat als gevolg van Covid-19 de productie en export zijn verminderd.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie