• dinsdag 23 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vanguard School of Engineering op ‘practicumtoer’ langs vwo-scholen

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — “Hoe bereken je stroom in een serieschakeling?” vraagt derdejaarsstudent Yaïssa van de School of Engineering van het Vanguard Community College aan een groep examenleerlingen van het VWO 4 te Geyersvlijt. Op een tafel staan allerlei spullen uitgestald zoals een kleine accu, koppelingskoortjes en spanningsmeters, waarmee zij al doende de uitkomst van deze vraag kunnen beantwoorden.

Yaïssa en studiejaargenoot Marjam assisteren bij de ‘practicumtoer’ van de School of Engineering langs vwo-scholen. Onder het vaandel van “serving the community” wil het Vanguard wederom aandacht vragen voor het belang van practicum binnen technische keuzevakken. Practicum enthousiasmeert niet alleen maar doet ook beter

begrijpen. Het klaslokaal is omgetoverd tot practicumruimte voor vwo-leerlingen die examen doen in natuurkunde en scheikunde.

Practicumproeven uitvoeren

Er zijn meerdere tafels en een installatie opgesteld waaraan de leerlingen, verdeeld in groepjes, verschillende proefexperimenten uitvoeren. Het gaat om ‘elektriciteit’, ‘elektromagnetisme’, ‘rotatie-energie’, ‘de slinger’ en ‘eflux’ (vloeistofmechanica). De leerlingen moeten allerlei (tijds)metingen verrichten en noteren. Aan het eind van het uur worden voor de gehele groep natuur- en scheikundige proeven gehouden met vloeistoffen die van kleur veranderen.

De vwo-examenleerlingen hebben voornamelijk abstracte theoretische kennis opgedaan, want door de afgelopen Covidperiode was practicum erbij ingeschoten. “Voor hen is het bijna nieuw”, zegt Balram Soemeer over

de practicumproeven. Hij is docent natuurkunde van de School of Engineering en geeft leiding aan deze practicumtoer langs meerdere vwo-scholen.

Koppeling theorie-praktijk

“We brengen zo de examenleerlingen alsnog in aanraking met het tastbare practicum, het is een heel andere wereld die voor ze opengaat”, zegt Soemeer. Hij vertelt over de heel wat ‘wow!’- en ‘aha!’-momenten onder de leerlingen. “Practicum ondersteunt namelijk bij het begrijpen van de theorie. De studenten zijn over het algemeen aan het eind heel enthousiast.”

En dat is nu precies het doel. Dit raakt overigens ook de kern waarin de Vanguard School of Engineering zich onderscheidt met haar technische opleidingen. Er is veel nadruk op de “koppeling tussen theorie en praktijk”. Of het nu gaat om elektrotechniek, computer science & engineering, werktuigbouwkunde of procestechniek.

Het visualiseren, aanraken en uitvoeren is kenmerkend voor deze ‘geïntegreerde’ aanpak, als beste kans van slagen. “Behalve betere studieresultaten verkrijg je ermee ook andere competenties, want je leert met apparatuur omgaan”, zegt docent Soemeer.

Inspelen op behoefte

Het Vanguard Community College heeft drie opleidingspoten. Naast de School of Engineering zijn er ook de School of Technology en School of Education. Tot nu toe gaat het om avondopleidingen. Uit een ‘behoefte-onderzoek’ is gebleken dat de wens voor een dagopleiding groot is. Op dit moment zijn er weinig keuzes voor dagopleidingen op tertiair niveau.

“Wij willen aansluiten en inspelen op de behoefte naar meerdere studiemogelijkheden op het technisch vlak”, zegt Yuro Dipotaroeno, directeur van Vanguard, over de nieuwe dagopleiding die in oktober start. Maar er wordt ook vooruitgekeken naar de olie- en gassector die op handen is. “Met kwalitatief hoogwaardig onderwijs leiden wij studenten op tot competente en capabele engineers. Binnen onze opleidingen stimuleren we naast creativiteit en innovativiteit ook een stukje zelfstandigheid.”

Op 29 en 30 mei organiseert de Vanguard School of Engineering een Open Dag. Daarbij kunnen geïnteresseerden zich laten informeren over de opleidingen, maar ook hun “praktische aard ervaren door middel van verschillende experimenten”.

| de ware tijd | Door: Redactie