• donderdag 27 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Van Embricqs ontkent onrechtmatig legerboten onder beheer te hebben en neemt juridische stappen

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- Onlangs heeft minister Krishna Mathoera van Defensie de directeur van Hi-Q Oil, Jerrel van Embriqs aangeschreven over 8 marine boten die hij onrechtmatig onder zijn beheer heeft.

Het ministerie van Defensie onderzoekt hoe acht patrouillevaartuigen van het Nationaal Leger in handen zijn gekomen van Hi-Q Oil Suriname N.V. Defensie wilde de boten aanvankelijk terug, maar de ondernemer eist eerst betaling van US$ 199.500 aan achterstallige beheerskosten voordat hij vijf boten afstaat.

Voor elke dag dat de boten onder zijn beheer blijven, brengt hij het ministerie nog eens US$ 500 per dag in rekening.

Het ministerie is niet van plan een cent uit te geven en wil juist vergoed worden voor de vaartuigen. De acht Rodman fiberglas boten zijn op een mysterieuze wijze bij de ondernemer terecht gekomen. Op het ministerie zijn er geen verkoopdocumenten en/of afspraken op papier gevonden. Mathoera sluit niet uit dat zij het Openbaar Ministerie zal vragen om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.

Van Embricqs ontkent de boten illegaal onder zijn beheer te hebben. Nadat hij was aangeschreven, heeft hij Mathoera een rekening van ongeveer 200.000 US Dollar gepresenteerd die betaald moet worden voor beheerkosten van de afgelopen jaren.

Van Embricqs vindt het jammer dat minister Mathoera zich slecht heeft laten informeren omtrent de kwestie van de boten. ABC meldt dat de ondernemer juridische stappen heeft ondernomen, omdat hij nationaal en internationaal veel last heeft ondervonden van de onjuistheden van Mathoera.

Gewezen defensiedirecteuren stellen, dat een veiling in 2018 is gehouden over deze boten. Hoewel er meerdere belangstellenden waren, vond er geen toewijzing en verkoop plaats, maar sloot toenmalige minister Ronni Benschop mondeling een deal met Van Embricqs. Volgens die afspraak kreeg Van Embricqs de vaartuigen om te laten repareren door Venezolanen en zou hij hierna enkele boten teruggeven aan Defensie. De teruggave is tot heden uitgebleven en Defensie heeft tot dusver, geen cent ontvangen, weet Mathoera. Ook niet voor de reserve onderdelen.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie