• maandag 29 November 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vaccinatiebereidheid is toegenomen; target nog haalbaar

| starnieuws | Door: Redactie

In het Zorghotel aan de Anton Dragtenweg kunnen mensen ook na de lockdown, tot 23.00 uur, vaccineren tegen het covid-virus. (Foto: René Gompers)

Als tussen de 70 en 80 procent van de doelgroep (487.618 personen, iedereen vanaf 12 jaar) volledig is gevaccineerd, kunnen de covidmaatregelen verder versoepeld worden. Gelet op de toename van het aantal mensen dat zich laat vaccineren, is het mogelijk dat dit uiterlijk december gehaald wordt. Dan kunnen de traditionele feestactiviteiten ‘normaal’ doorgaan. Het is nu zaak dat de samenleving één vuist maakt tegen het virus, en gezamenlijk de vaccinatiegraad naar boven gaat tillen. Op dit moment is bijna 40 procent van de doelgroep volledig gevaccineerd.

Donderdag is op de wekelijkse covidpersconferentie een ‘update’ gegeven over de covidsituatie. Steeds meer mensen gaan het prikje halen. “We weten nog niet waaraan dat ligt,” merkt Soenita Nannan Panday-Gopising op. Zij is voorzitter van de Stuurgroep Covid Communicatie. “Misschien is het bewust toegenomen of is het uit vrees voor de ziekte? Dat maakt niet uit. Duidelijk is dat we begrijpen dat er een eind hieraan moet komen.”  De verschillende prikpunten worden goed bezocht. Bij het Zorghotel neemt het aantal dagelijks toe. Ook ’s avonds is er daar een goede toeloop. Daar kan men nog na de lockdown tot tot 23.00 uur nog het prikje halen.

Nannan Panday en Rakesh Gajadhar Sukul, directeur Volksgezondheid, geven aan dat tussen de 70 en  80 procent van de doelgroep gevaccineerd moet zijn om nog meer maatregelen te versoepelen. “We gaan richting de feestdagen,” merkt Nannan Panday op.  “Het zou mooi zijn als we als doel stellen om tegen de tijd een zodanige vaccinatiedekking te hebben dat we minder besmettingen hebben, minder zieken in elk geval. En dat we de maatregelen nog meer versoepelen zodat het mogelijk wordt om in de feestelijke maand toch wat activiteiten te ontplooien. Het is niet onmogelijk. We moeten nu als gemeenschap beseffen dat we gezamenlijk moeten optrekken om het doel te bereiken.”

Als december niet gehaald wordt zou ‘owru yari’ in januari gevierd kunnen worden. Met de samenleving moet in elk geval een doel gesteld worden, benadrukt Nannan Panday. Angela van der Kooye, communicatiecoördinator van het vaccinatieprogramma, deelt mee dat de communicatie verscherp wordt. “Achter de schermen wordt er al gewerkt om landelijk met veel meer visualisaties en producties de mensen te informeren. Maar ook om enthousiast te maken.” Gewerkt wordt aan een ‘countdown’ klok waarop de actuele situatie en “waar we naar toe werken” te zien zal zijn.

| starnieuws | Door: Redactie