• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

The Under presenteert ‘Moxsi’: ‘Art, muziek en krosi’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Sharon Singh

PARAMARIBO — Ze zijn jong, rebels en talentvol: Jomara Roletti en Siah Nuboer. Samen organiseren ze zaterdag in Bar Bizar hun eerste laagdrempelige evenement om opkomende en toekomstige artiesten een platform te bieden. Daarbij is er gelegenheid voor het publiek om kennis te maken met talenten in het maken van kleding, craft en kunst.

De initiatiefnemers besloten ‘Moxsi’ te organiseren door het gebrek aan mogelijkheden, dat ze zelf ervaren, om hun artistieke talenten te etaleren. ‘Moxsi’ (kruising tussen de Engelse term ‘moxie‘ en het Surinaamse ‘moksi‘, wat mengemoes betekent) is een verzamelnaam voor alles dat met kunst

en cultuur te maken heeft: mode, muziek, craft en kunst.

Nuboer: “Het woord moxie in het Engels betekent onder meer doorzetten en dat doen we ook.” Verder is de naam een reflectie van de nieuwe generatie kunstenaars. “We zijn allemaal doglaatjes (kleine dogla’s), verbonden met kunst of podiumkunsten, doen verschillende dingen en zijn daarnaast gedreven en een beetje rebels.”

‘Open house’

Nuboer en Roletti hebben de organisatie ‘The Under’ in 2021 opgericht. Volgens het duo is het “jezelf zijn, jezelf kunnen uiten, je kunst tonen en groeien” hun missie met The Under. Ze hebben veel ideeën en willen die uiten door het organiseren van evenementen. “Heel toevallig liep Eury Dest, eigenaar van Bar Bizar, met overeenkomstige ideeën rond. We konden elkaar goed aanvullen en gingen meteen akkoord toen ze voorstelde om de activiteit daar te organiseren.”

Het evenement is niet alleen voor creatievelingen uit de sector. Iedereen kan inspiratie halen uit wat zal worden gepresenteerd. Roletti: “Eenieder is dagelijks met kunst bezig; of je nou met kleren bezig bent, schildert, tekent of kookt. Het is allemaal een vorm van kunst. Vaak is er geen uitlaatklep, waar nieuwkomers zich thuis kunnen voelen. En soms heeft men net dat extraatje aan prikkels nodig om te starten.”

Het duo hoopt dat de groepen waarop het zich focust, zich thuis voelen bij de activiteit. Los van de deelnemers, mag elke bezoeker meedoen aan het samen maken van een muurschildering onder toezicht van een kunstenaar. Dit schilderij zal permanent zijn, want het komt op één van de muren van Bar Bizar. Verder is er een open mic-evenement, jamsessie, tentoonstelling en een pop-up fotostudio. ‘Moxsi’ begint om acht uur ’s avonds.

Achtergrond

Nuboer is kunstenares en grafisch ontwerpster en doet, zoals ze het zelf zegt, “alles op mediagebied”. Roletti is opgegroeid in de kunst- en cultuurwereld, omdat haar moeder journalist is. De artistieke wereld zit haar in de genen. Zij is fotograaf en artiest. “Ik heb verder een passie voor kunst.”

Naar haar mening hebben opkomende artiesten het een beetje moeilijk. “Je moet je ergens thuis kunnen voelen. Ik ben ook niet zomaar begonnen. Na naar een paar ‘Luguber’-concerten te zijn geweest en foto’s te hebben gemaakt, kreeg ik te horen dat mijn foto’s in de smaak zijn gevallen en hier zijn we nu.”

| de ware tijd | Door: Redactie