• woensdag 30 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Uitroeiing fruitvlieg in Nickerie voorwaarde voor hervatting fruitexport

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Wanneer de Carambolafruitvlieg in Nickerie volledig is uitgeroeid, kan de export van manja’s en ander fruit naar Europa worden hervat. Om deze fruitvlieg en twee andere soorten beter te kunnen opsporen, volgen en bestrijden, hebben zestien plantenbeschermingsinspecteurs vrijdag een training over deze schadelijke insecten gevolgd.

Niet alleen de Carambolafruitvlieg bedreigt de fruitproductie en -oogst in Nickerie. Ook de West-Indische fruitvlieg en de manja-snuitkever zijn gevaarlijk voor de fruitteelt. De Carambolafruitvlieg is in Nickerie al afwezig vanaf de Henarbrug tot de Corantijnrivier, maar moet verder worden bestreden zodat het gebied plaagvrij kan worden verklaard.

Na de training weten de inspecteurs beter

hoe zij de vliegen kunnen bestrijden. Ook zijn zij alvast voorbereid op hervatting van de export: tijdens de training hebben zij zich verder bekwaamd in het invullen van de formulieren die een fruitzending begeleiden.

De training was georganiseerd door het ministerie van Landbouw, Veelteelt en Visserij met ondersteuning van de Inter-American Development Bank. De cursus is verzorgd door consultant Alies van Sauers en deskundigen van de afdeling Entomologie van het directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking, meldt de Communicatiedienst Suriname zaterdag in een persbericht.

| de ware tijd | Door: Redactie