• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

UCI Track Nations Cup: Lavreysen stopt opmars Tjon En Fa

| de ware tijd | Door: Redactie

door Terence Oosterwolde

PARAMARIBO — Jaïr Tjon En Fa heeft daarnet zijn meerdere moeten erkennen in Harrie Lavreysen. In de kwartfinales van de 200 meter sprint tijdens de UCI Track Nations Cup was de Nederlandse Wereld-, Europees en Olympisch kampioen in twee races beter dan de Surinaamse baanwielrenner.

In de eerste race tussen de twee sprinters was het verschil amper 0,032 seconde. Lavreysen won na een gemiddelde snelheid van 72,867 kilometer per uur in 9,881 seconden. Bij de tweede race was het tempo iets lager – 70,141 kilometer per uur – en finishte de Nederlander na 10,265 seconden, 0,130 seconde sneller dan

de Surinamer.

Kwalificatie

Tjon En Fa had eerder vrijdag – na als vijftigste van de 54 deelnemers te zijn gestart – de achtste tijd neergezet in de kwalificatie: 9,851 seconden. Lavreysen was het snelst geweest: 9,490 seconde. Daarmee had de Nederlander zich automatisch geplaatst voor de zestiende finales. Hij kreeg gezelschap van Mikhail Yakovlev van Israël (9,688), Rudyk Mateusz van Polen (9,791) en de Chinees Weiming Yan (9,810).

In de zestiende finales werd Tjon En Fa in heat 4 gekoppeld aan de Nieuw-Zeelander Saunders Callum, die de 25ste tijd had in de kwalificatie (10,147 seconden). De Surinamer maakte geen fout in de enkele race en pakte de buit. Het verschil was 0,196 seconde.

Revanche

Daarmee kwalificeerde hij zich voor de achtste finales waarin hij zijn Zuid-Amerikaanse rivaal Kevin Quintero trof. Tjon En Fa wist zich te revancheren op de Colombiaan en won de enkele race op de lijn: 0,020 seconde verschil. Tijdens de vorige UCI Track Nations Cup in Jakarta had Quintero de Surinamer op 26 februari in de zestiende finales uitgeschakeld. Het verschil was toen 0,045 seconde geweest.

Met de ‘dubbelslag’ zat Tjon En Fa in de kwartfinales, waarin hij werd gekoppeld aan de favoriet Lavreysen die in Jakarta zowel de keirin als 200 meter sprint op zijn naam had geschreven. De Nederlander, die donderdag verrassend vroeg eruit lag op de keirin, maar eerder wel al goud had gewonnen op de teamsprint in Caïro, neemt het in de halve finales op tegen de Japanner Kaiya Ota.

In Jakarta had Lavreysen Ota in de finale verslagen. De Japanner had donderdag de bronzen medaille behaald op de keirin. In de andere sprintserie staan Yakovlev en Mateusz tegenover elkaar. Yakovlev was in Jakarta derde overall geworden achter Lavreysen en Ota. Mateusz was toen als tien geëindigd.

| de ware tijd | Door: Redactie