• donderdag 01 December 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Tweehonderd motorrijders beloven ‘brullend’ Bikevemberfest

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Bentik Paulus

PARAMARIBO — “De adrenaline is voelbaar en de rijders hebben met ongeduld gewacht om met hun motorfiets door de straten te kunnen rijden”, zegt een enthousiaste Tom Gomperts, woordvoerder van Gonini Motorclub Suriname. In verband met Srefidensi zullen ongeveer tweehonderd bikers tot en met zaterdag met oogverblindende motorfietsen toeren over wegen van Paramaribo en districten.

Het regionaal motorspektakel ‘Bikevemberfest’, met brullende geluiden waarvan je gelijk wakker wordt en vlaggen van de motorclubs, wordt georganiseerd door Gonini Motorclub Suriname. “Een uniek meetmoment voor de vele motorrijders en de totale Surinaamse samenleving om dit mee te maken”, aldus Gomperts.

“leden

van de clubs zullen ervoor zorgen dat het een onvergetelijke event zal worden”

Smaakmakers

De motoren en motorrijders komen uit verschillende hoeken het land binnen: over de weg vanuit Frans-Guyana en Guyana. En de deelnemers uit Curaçao per vliegtuig en hun motoren als vracht in zeecontainers.

Om beschadiging te voorkomen werden 21 Harley-Davidson-motoren met grootste zorgvuldigheid uit de containers geladen. Er zijn modellen bij waarvan de diehard motorliefhebber zal watertanden.

“Het is mijn schatje”, zegt een van de motorijders uit Curaçao bij het uitladen, wijzend naar zijn ‘vuurspuwende’ Harley-Davidson als hij gas geeft. Een van de smaakmakers is de ‘Street Glider’, een heel uniek model met een groot voorwiel. De toeschouwers zullen genieten van de variëteit aan modellen van ook de merken Kawasaki, Honda, Isuzi, Ducati en andere. De modellen zijn te verdelen zijn in onder meer naked bikes, sportbikes en touring bikes.

De eersten die een voorproefje hebben gekregen zijn de bewoners van Moengo en Commewijne toen de colonne van zeventig motorrijders, komend uit Frans-Guyana naar Paramaribo reden. Zo ook komen deelnemers vanuit Guyana. Gomperts spreekt van “een unieke gebeurtenis” voor zowel de motorrijders als de Surinaamse samenleving.

Vrouwen goed vertegenwoordigd

Hij vertelt met trots dat vrouwen dit keer goed vertegenwoordigd zijn en versterkt worden door Les Glams, de vrouwenmotorrijdersgroep uit Frans-Guyana. “In Suriname waren de vrouwen vertegenwoordigd in de supportersgroep van de mannelijke motorrijders, maar nu is er een groep die eigen activiteiten organiseert.”

Bij het Bikevemberfe ststaan veiligheid voorop en het zich gedisciplineerd houden aan de regels. Als er iets gebeurt, kunnen de bikers gegarandeerd rekenen op ondersteuning. “Professionalisering is waar we naar toe gaan. Zonder geregistreerd te hebben kunnen motorrijders niet aansluiten”, zegt Gomperts. Om de eenheid te bevorderen zullen andere motorclubs een dag de verantwoordelijkheid krijgen. “Zo voorkom je dat andere groepen zich uitgesloten voelen.”

De woordvoerder geeft alvast een schot voor de boeg door te vertellen dat het evenement mogelijk herhaald zal worden. Hij verzekert dat er alles aan gedaan wordt om elke vorm van risico tot een minimum te beperken en schoonheidsfouten snel op te lossen. “De mensen die deze vorm van sport een warm hart toedragen en leden van de clubs zullen ervoor zorgen dat Bikevemberfest een onvergetelijk event zal worden.”

| de ware tijd | Door: Redactie