• zondag 11 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Trotse Nesty leidt Gators naar SEC-zwemtitel

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Trotse Nesty leidt Gators naar SEC-zwemtitel

27/02/2021 02:02 - Terence Oosterwolde

University of Florida-zwemmers na het behalen van de negende SEC-titel op rij. Foto: SEC  

PARAMARIBO - "Ik ben zo trots op mijn jongens. Ze hebben hard gewerkt deze week om de overwinning binnen te halen. Het is een eer om elk van deze jongens te coachen." Met deze woorden zwaait Anthony Nesty, Surinames enige Olympisch kampioen, in gesprek met de Ware Tijd lof toe aan het mannenzwemteam van de University of Florida (UF). Ook in zijn derde seizoen als hoofdcoach heeft Nesty Gators naar de titel geleid in de Southeastern Conference (SEC). Het kampioenschap is het negende op rij voor UF en 42ste overall.

Zowel op de individuele als estafettenummers boerde UF goed. "Elke prestatie was integraal voor ons succes en de bijdrage van onze schoonspringers de week eerder heeft ons zeker weten ook geholpen om het kampioenschap binnen te halen", vertelt Nesty.

Maar ook de administratie, zijn totale ondersteunings- en coachingstaf verdienen een pluimpje zegt Nesty. "Voor hun onbaatzuchtige toewijding aan het team." Hij onderstreept daarom dat de verdienste een "team effort" is.

Surinames Golden Boy benadrukt dat de titel binnenhalen niet vanzelfsprekend was ondanks de dominantie van UF de afgelopen jaren. "Dit evenement is als een marathon. Het is altijd een zwaarbevochten strijd."

Gators stond na de eerste dag vijfde, maar nadat de toppositie na dag twee werd ingenomen, werd die niet meer uit handen gegeven. UF sloot het kampioenschap af met 1.401 punten. University of Georgia werd runner-up met 1.324,5 punten en University of Tennessee derde met 850,5 punten.

Op de slotdag van het SEC-toernooi werden vier medailles in de wacht gesleept door Gators. Eerst lukte het aan Robert Finke om zijn titel te verdedigen op de 1.650 yard vrije slag. Met zijn tijd (14:12,18), lag hij slechts 0,1 seconde boven zijn eigen Amerikaans record. Clark Beach eindigde op de 200 yard rugslag als derde in 1:40,83.

Ook Kieran Smith pakte brons op de 100 yard vrije slag (42,11 seconden). Hij legde daarna met Adam Chaney, Trey Freeman en Eric Friese in 2:48,85 beslag op de zilveren medaille op de 4x100 yard vrijeslagestafette. Alleen University of Alabama (2:48,22) was sneller. 

Smith werd uitgeroepen tot de zwemmer van de SEC Championships 2021 en kwam in aanmerking voor de Commissioner's Award. Hij sleepte in de vier dagen zeven medailles in de wacht: goud op de 400 IM, 500 vrij, 4x50 vrij en 4x100 wisselslag; zilver op de 4x100 vrij en 4x200 vrij en brons op de 100 vrij.

Ook liet hij diverse records sneuvelen. Op de eerste dag brak Smith als lead off-zwemmer het SEC- en schoolrecord op de 200 vrij. Woensdag evenaarde hij op de 500 vrij het NCAA-, Amerikaans- en US Open-record. Donderdag verscherpte hij op de 400 IM het poolrecord. Met de estafetteteams brak hij het SEC-meetrecord (4x50 vrij) en het poolrecord (4x100 medley).

Nesty, die de voorgaande twee seizoenen werd uitgeroepen tot SEC Coach of the Year, richt zich nu op de NCAA Division I-kampioenschappen. Deze wedstrijden vinden in de laatste week van maart plaats in de Greensboro Aquatic Center in Greensboro, North Carolina. "We hebben nog wat werk te doen", zegt hij.

  Tweet  Gerelateerde artikelenDrie goud en twee zilver voor Nesty's GatorsDrie gouden plakken en eerste plek Nesty's GatorsNesty's Gators pakken goud en zilver op dag 1 SECAnthony Nesty NCAA Coach of the YearSportjournalistenduo brengt gedenkboek uit over Anthony Nesty Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie