• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Trinidad & Tobago stelt een Caribisch olieblok voor met Guyana en Suriname

| dagblad suriname | Door: Redactie

De minister van Energie van Trinidad & Tobago, Stuart Young, heeft voorgesteld om een Caribische energie alliantie te starten. Dat kan volgens hem met Guyana en Suriname erbij. Hiermee kan de energiezekerheid van de regio hervormd worden.

Energie conferentie

De minister sprak tijdens een energieconferentie op Trinidad & Tobago waar ook de president van Guyana, Irfaan Ali, aanwezig was. Young zei dat de alliantie olie- en gasbronnen uit Guyana, Venezuela en Suriname naar Trinidad zou kunnen brengen voor verwerking en export. Young was vorig jaar aanwezig in Suriname, bij een energie summit. 

De Trinidadiaanse premier Keith Rowley opende deze week de Energy Conference

and Trade Show 2023, georganiseerd door de Energy Chamber of Trinidad and Tobago. De president van Guyana was daarvoor op een officiële reis naar het eiland. 

Venezuela 

De Amerikaanse regering-Biden heeft een vergunning verleend aan Trinidad & Tobago om een ​​groot gasveld te ontwikkelen in de Venezolaanse territoriale wateren. Dit zeiden functionarissen van de VS en Trinidad deze week. Hiermee komt er een verdere versoepeling van enkele sancties tegen Venezuela. De vergunning, die op verzoek van Trinidad door het Amerikaanse ministerie van Financiën is afgegeven en bedoeld is om de energiezekerheid van de regio in het Caribisch gebied te verbeteren, betekent dat de eilandnatie zaken kan doen in het Dragon-gasveld met de zwaar gesanctioneerde staatsoliemaatschappij PDVSA (Petróleos de Venezuela) van Venezuela. 

Premier Keith Rowley zei tijdens een persconferentie in Port of Spain dat Trinidad verwacht toegang te krijgen tot 350 miljoen kubieke voet gas per dag uit het Dragon-veld.  

| dagblad suriname | Door: Redactie